KRIZA U UNIJI

Portugalski sud odbacio vladine mjere štednje: Nema manjih plaća za javnu upravu

Portugalski Ustavni sud odbacio je vladine mjere štednje koje se odnose na rezanje plaća i mirovina zaposlenima u javnom sektoru jer su ‘nezakonite’.

Riječ je o četiri od devet mjera donesenih u sklopu proračuna za 2013., među kojima su i one o ukidanju 14. plaće i mirovine za zaposlenike javnog sektora i umirovljenike te rezanju pomoći za nezaposlene i radnike na bolovanju.

Prema prvim procjenama ekonomista, mjere štednje koje odbacuje sud vrijedne su 900 milijuna eura, a sveukupne mjere stezanja remena koje je donijela vlada iznose čak pet milijardi eura.

Prema nekim izvorima, riječ je i o 1,3 milijarde eura za koje će vlada sada morati naći novi način da ih prikupi budući da mjere štednje donosi kako bi ispoštovala svoj dio dogovora s međunarodnim kreditorima koji su joj odobrili paket pomoći od 78 milijardi eura u zamjenu za reforme.

U sklopu novog proračuna vlada se odlučila za najveća dizanja poreza koja ta zemlja pamti.

Portugalska opozicija digla se na noge nakon objave rezanja plaća i zatražila da o tome odluči Ustavni sud, tvrdeći da se time krše temeljna prava radnika - na ravnopravnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:33