KAKO RIJEŠITI KRIZU

Poruka EK Bjelorusiji: ‘Iskorištavanjem migranata Lukašenko neće postići svoje ciljeve‘

Instrumentalizacija migranata u političke svrhe od strane Bjelorusije je neprihvatljiva, poručila je Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

 Jeff J Mitchell/various sources/AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da bjeloruske vlasti iskorištavanjem migranata radi pritiska na Europsku uniju neće ispuniti svoje ciljeve.

“Instrumentalizacija migranata u političke svrhe od strane Bjelorusije je neprihvatljiva. Bjeloruske vlasti moraju razumjeti da pritiskom na Europsku uniju na ovaj način kroz ciničnu instrumentalizaciju migranata neće uspjeti ostvariti svoje ciljeve”, kaže von der Leyen u povodu napete situacije na granici između Bjelorusije i Poljske.

Tisuće migranata okupile su se na bjelorusko-poljskoj granici pokušavajući ući u Europsku uniju. Bruxelles optužuje režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao dolazak migranata na istočne granice EU-a nakon što je EU uvela sankcije protiv Minska zbog brutalne represije prema oporbi.

Von der Leyen je rekla kako je razgovarala s premijerima Poljske, Litve i Latvije, Mateuszom Morawieckim, Ingridom Šimonyte i Krišjānisom Kariņšem kako bi im izrazila solidarnost EU-a. S njima je razgovarala o mjerama koje bi EU mogao poduzeti kako bi im pomogao da se suoče s ovom krizom.

Predsjednica Komisije pozvala je države članice da prošire sankcije protiv bjeloruskog režima “zbog ovoga hibridnog napada”.

“Europska unija će istražiti mogućnosti sankcioniranja, uključujući i stavljanjem na crnu listu zrakoplovnih prijevoznika iz trećih zemalja koje su aktivne u krijumčarenju ljudima”, kaže predsjednica Komisije.

Najavila je da će Komisija razgovarati sa specijaliziranim agencijama UN-a o načinima sprječavanja humanitarne krize te kako bi se osigurao siguran povratak migranata u zemlje iz kojih su došli.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas otputovat će sljedećih dana u zemlje iz kojih dolaze i prolaze migranti i traži da spriječe svoje državljane da upadaju u zamku bjeloruskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2023 19:22