DIKTAT IZ PEKINGA

PORUKA POSVE NALIK PAROLI IZ DOLINE NERETVE IZAZVALA SKANDAL NESLUĆENIH RAZMJERA Kako je jedan tweet ugrozio na desetke milijardi dolara za NBA mogule

Kina je drugo po važnosti tržište za NBA: odmah nakon skandala počela su padati predviđanja o salary capu, visini plaća koje klubovi plaćaju igračima
Šef Houston Rocketsa Daryl Morey (desno) izrazio je podršku Hong Kongu, nakon čega su Kinezi počeli otkazivati NBA utakmice (lijevo)
 REUTERS/Troy Taormina-USA TODAY Sports/File Photo

Politika i sport od davnina su povezane dubokim i čvrstim nitima: kihanje na jednom terenu nerijetko je u povijesti znalo proizvesti nagle upale, pa i embolije pluća na drugom.

Kad se u sve još umiješa golem novac, te milijarde od sponzorskih ugovora i prava prijenosa, eksplozivni koktel potencijalnih fatalnih šteta drastično nadilazi dnevnopolitičke ili idejne antagonizme: svako pogrešno javno slovo poprima nuklearni potencijal.

Nedavno je na nogometnoj utakmici Treće hrvatske nogometne lige u Opuzenu, gdje su kineski radnici s obližnjega Pelješkog mosta došli dati podršku domaćoj momčadi, izbio prilično bizaran sportsko-politički skandal. Navijačka skupina iz suparničkog Metkovića, Blue-White Killersi, Kineze su zbog opredjeljenja za domaćine pokušali poniziti parolom kojom su ih, ispod pojasa, gađali pravo u domoljubno srce: “Hong Kong is not China”.

Aluzija na opresivnu kinesku politiku u bivšoj britanskoj koloniji i brutalne ulične obračune s prodemokratskim demonstrantima bila im je servirana skoro u realnom vremenu: gosti s Dalekog istoka su se uvrijeđeno povukli s tribina, pale su naknadno i kurtoazne isprike, te je afera naposljetku pala u zaborav bez većih posljedica.

Opuzen

No, ono što je završilo brzim happyendom u našem malom mistu nije, čini se, lako izvedivo u velikom svijetu profesionalnog sporta. Jedna jedina poruka, posve nalik opuzenskoj paroli, postala je preko noći najskuplji i najopasniji zbir riječi u sportsko-korporativnoj Americi koja je pod svim svjetskim reflektorima naočigled kapitulirala pred crvenom prijetnjom.

Podrška građanima Hong Konga koju je na svom Twitter profilu nedavno objavio direktor NBA momčadi Houston Rocketsa Daryl Morey - “Borite se za slobodu i budite uz Hong Kong!” - izazvala je najprije golemi gnjev službene Kine, a potom i globalni poslovni kaos s nesagledivim financijskim posljedicama.

Kina je odmah odlučila da više neće prenositi NBA utakmice na svome mutant tržištu, što se da izraziti direktnom štetom većom od četiri milijarde dolara po sezoni. Uzalud se Morey naknadno ispričavao i brisao svoj subverzivni tweet: kineski partneri američke košarkaške lige prekinuli su sve poslovne veze, državna televizija emitiranje predsezonskih utakmica, a kineska vlada oštro poručila da NBA treba pokazati “dostojno poštovanje”.

Kina je NBA ligi, po mnogim procjenama, drugo svjetsko tržište po važnosti, čije se značenje višestruko prelijeva preko granica iskazivih zarada od TV prijenosa. Koliko je ova komunistička zemlja od presudnog kapitalističkog utjecaja na NBA kretanja svjedoči činjenica da su odmah nakon spornoga tweetanja drastično pala predviđanja za salary cap: riječ je o ograničenjima vrijednosti ugovora koje svaki NBA klub može ponuditi svojim igračima.

Principi i uvjerenja

A u kojoj mjeri diktatura jedne dalekoistočne partije, kad je riječ o novcu, može srušiti i najčvršće demokratske principe i slobodarska uvjerenja dokazuje i porazna vijest kako je Nike, korporacija sportske opreme koja je lani napravila marketinški izuzetno uspješnu kampanju oko nogometaša Colina Kaepernicka, stornirala dresove i sve sportske rekvizite s kineskog tržišta iz te linije svog asortimana, zbog potencijalno subverzivne aluzije na ljudsku vjeru u ideale slobode i ljudskih prava.

Kaepernick je bio prvi anerički nogometaš koji je 2016., prije početka svake utakmice, počeo klečati za intoniranja američke himne u znak prosvjeda protiv Trumpova i konzervativnog odobravanja masovnog policijskog nasilja nad Afroamerikancima. Igračeva hrabrost postala je tamošnji medijski hit, pa su ga Nikeovi reklamni magovi najprije upotrijebili na posterima kao živ amblem svog klasičnog slogana “Just Do It”, da bi potom lansirali i posebnu Kaepernick liniju proizvoda pod egidom “Vjeruj u nešto, makar sve za to žrtvovao” (Believe in something, even if it means sacrificing everything). Koliko su Nikeovi poslovni stratezi duboko odani svojim vjerovanjima danas je predmet rasprava tek na kladionicama globalnih cinika: i Kaepernicka i svoju parolašku vjeru brzopotezno su žrtvovali već radi hrpice komunističkih dolara iz Kine.

Da je puno lakše prkositi Trumpu nego crvenim despotima s uplivom na njihova osobna primanja svojom šutnjom na kineski skandal demonstriraju i poslovično glasne ikone NBA lige poput trenera Gregga Popovicha, koji je američkog predsjednika znao bez krzmanja javno nazivati i impotentnom kukavicom. Njegov jednako kritični kolega Steve Kerr također se suzdržao od izravnih komentara kineskih postupaka, jednako kao i od najmanjih izraza solidarnosti s Darylom Moreyem. Kad je novinarka CNN-a nedavno igrače Houston Rocketsa Jamesa Hardena i Russella Westbrooka pokušala pitati za komentar kineske afere, glasnogovornik kluba gotovo joj je vlastitim tijelom prekrio mikrofon.

Košarkaška zvijezda LA Lakersa LeBron James, inače slavan po svojoj osjetljivosti na socijalnu i društvenu nepravdu, odlučio se čak i na izravnu kritiku direktora Houston Rocketsa kojega je podlo nazvao loše informiranim o situaciji u Hong Kongu. “Svi imamo slobodu govora, ali u osjetljivim prilikama moramo paziti da ne naštetimo ljudima, ne samo financijski, nego i emocionalno, duhovno”, izjavio je ovaj megastar, s duhovnim mislima na vlastiti novčanik.

Robne marke

Je li nam važnija sloboda govora i suosjećanje sa žrtvama represije ili ipak novac? - pitanje je koje se demokratski deklariranom čovječanstvu ne nameće ekskluzivno samo iz ove priče. Mnoge globalne kompanije, robne marke i profesionalni sportaši na kineskom se terenu svakodnevno nalaze u gustoj unakrsnoj vatri ovih posve oprečnih svetinja.

NBA liga potrošila je dugi niz godina i milijune dolara ulaganja kako bi uopće prodrla na tamošnje tržište i dosegla današnji status. Prema američkim analitičarima, Kina već čini više od deset posto izravnih prihoda ove lige, a do 2030. taj postotak bi se trebao udvostručiti. Naravno, ne bude li još nekontroliranih prodemokratskih i istinoljubivih tweetova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:43