MERKEL KOD BIDENA

Poruka Zapadnom Balkanu: Riješite korupciju, pa tek onda možemo o Europskoj uniji

U svom zadnjem službenom posjetu SAD-u Merkel se usuglasila u većini stavova s Bidenom, a Washington je popustio i oko Sjevernog toka 2
Angela Merkel i Joe Biden
 SAUL LOEB/AFP

Francuski Le Monde u newsletteru koji je poslao jučer ujutro nije imao ni slova o susretu njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Joea Bidena. Isto i na mrežnoj stranici. Njemačka je kvotu ispunila izvješćima o stravičnim poplavama.

Realno, bio je to poziv kako bi se Angeli Merkel, koju Biden poziva prvu od europskih lidera, odalo poštovanje koje zaslužuje ne samo zbog četverogodišnje borbe protiv Donalda Trumpa, nego i zbog 16 godina tijekom kojih je Njemačka od "europskog bolesnika", unatoč globalnoj financijskoj i javnozdravstvenoj krizi, postala europski lider. Četvrta ekonomska sila svijeta zasad neuhvatljiva Ujedinjenoj Kraljevini i Indiji.

Kancelarka je posjet počela na Sveučilištu Johns Hopkins gdje joj je uručen počasni doktorat i odakle je poručila da će u mirovni "možda pokušati nešto čitati, pa će mi se oči sklapati jer sam umorna, pa ću malo odspavati i zatim ću vidjeti". Hrvatska ne treba brinuti zbog njezina odlaska jer je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, u četvrtak u Bavarskoj rekao da će Armin Laschet (kandidat CDU-CSU za kancelara), kojeg dobro poznaje, "voditi Njemačku u dobrom smjeru". To što još nije pobijedio manje je važno.

Migracije i tehnologija

Angela Merkel susrela se s potpredsjednicom Kamalom Harris. Prva njemačka kancelarka i prva američka potpredsjednica razgovarale su, između ostalog, o potrebi za konkretnim akcijama da se kreiraju norme za tehnologiju koja dolazi te za koordiniranije međunarodne napore za hvatanje u koštac s osnovnim uzrocima migracija (pitanje migracija na američkoj južnoj granici u domeni je potpredsjednice Harris).

Na konferenciji za novinare nakon razgovora predsjednik Biden je rekao da je kancelarka toliko puta bila u Bijeloj kući da poznaje njegov ured barem kao i on. "Hvala ti, Angela, za karijeru i tvoje principijelno, snažno vodstvo i hvala jer si uvijek govorila ispravno i branila dostojanstvo ljudi", sažeo je pohvale američki predsjednik.

Dvoznačno o Ukrajini

"Ujedinjeni smo u predanosti da se nosimo s brojnim problemima, primjerice korupcijom i lažnim populizmom - u našim zemljama, u EU i kod kandidata za EU ili bilo gdje na svijetu." Eto i Zapadnog Balkana. Biden potvrđuje političku platformu, objavljenu prošli mjesec, koja za prioritet ima udar na koruptivne snage u društvima kako bi se potaknule političke promjene.

Bugarska, gdje su pod sankcije pala trojica bliska bivšoj vladi, obrazac je djelovanja. "Razgovarali smo i o važnosti daljnje integracije Zapadnog Balkana u europske institucije, kao i trajne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, nužnosti reformi i podršci euroatlantskim aspiracijama Kijeva. Jedinstveni smo u obrani naših saveznika na istočnom boku NATO-a od ruske agresije", izjavio je Biden. Pozornost skrećem na terminološku razliku: integracija kod Zapadnog Balkana, a aspiracija kod Ukrajine. Dogovorili su se da se ne slažu oko plinovoda Sjeverni tok 2 (ali je SAD odustao od sankcija) te da se Rusiji ne smije dopustiti da energiju koristi kao pritisak ili prijetnju usmjerenu na susjede. Zato su Njemačka i SAD dogovorili klimatsko i energetsko partnerstvo te objavili Washingtonsku deklaraciju kao temelje budućih američko-njemačkih odnosa. Kancelarka Merkel zahvalila je na čestitkama i bila iskrena: "Sretna sam jer se promijenila osoba u Bijeloj kući".

Zahvalila je predsjedniku Bidenu na suradnji u borbi protiv pandemije i klimatskih promjena, planu koji bi trebao biti odgovor zemalja G7 (Njemačka predsjeda iduće godine) kineskom projektu "Jedan pojas, jedan put". Biden je rekao da će američki tim za borbu protiv covida-19 razmotriti mogućnost da se omogući ulazak stanovništvu schengenske zone u SAD. Kad je o Kini riječ, dvije strane dijele većinu stavova, ali Njemačka i dalje smatra da je trgovina na prvome mjestu. "Postoje interesi, neupitno, katkad oprečni, ali katkad zajednički", zaključila je kancelarka Merkel.

1. Washingtonska deklaracija

Dokument kojim njemačka kancelarka i američki predsjednik potvrđuju svoju predanost bliskoj bilateralnoj suradnji u promociji mira, sigurnosti i prosperiteta u cijelom svijetu

2. Zajedničke vrijednosti

Temelj odnosa je zajedničko zalaganje za demokratske principe, vrijednosti i institucije. Obvezuju se braniti otvoreni svijet i neumorno radti za cjelovitu, slobodnu i Europu koja živi u miru

3. Globalni izazovi

Pravila, norme i standarde, koji upravljaju novim tehnologijama, usmjeriti prema slobodi, ne represiji. Prihvaćanje odgovornost za vodstvo u razvoju globalnih rješenja za zajedničke izazove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:56