UTRKA TRI DIVA

Posao od 14 milijardi eura: Kanada kupuje čak 88 borbenih aviona, biraju između tri modela

Pobjednik natječaja trebao bi biti proglašen 2022. godine, a pobjednička tvrtka prve bi zrakoplove trebala isporučiti 2025. godine
F-35A, JAS 39 Gripen i F/A-18 Super Hornet
 U.S. Air Force/Zuma Press/Alamy/Profimedia

Lockheed Martin sa svojim F-35 Joint Strike Fighterom, Boeing sa svojim F/A-18E/F Super Hornetom te Saab sa svojim Gripenom E/F natjecat će se za pravo da naprave 88 borbenih zrakoplova za Kanadu, piše Defense News.

Pobjednik natječaja trebao bi biti proglašen 2022. godine, a pobjednička tvrtka prve bi zrakoplove trebala isporučiti 2025. godine. Maksimalna vrijednost ugovora može doseći 14 milijardi američkih dolara (88 milijardi kuna).

"Naša se vlada obvezala kupiti kompletnu flotu od 88 zrakoplova kako bi istovremeno mogla ispuniti svoje obveze prema Sjevernoameričkoj zračnoj obrambenoj komandi (NORAD) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO)", rekao je kanadski ministar obrane Harjit Sajjan. "Učinkoviti i moderni borbeni zrakoplovi ključan su dio svakog ratnog zrakoplovstva i nastavljamo naporno raditi kako bi smo članovima Kraljevskog kanadskog ratnog zrakoplovstva dali alate koji su im potrebni kako bi mogli zaštititi Kanadu."

Kanada u proljeće 2021. može izbor suziti na dvije tvrtke, ali mogla bi i sve tri tvrtke zadržati u konkurenciji do samog kraja, odnosno do 2022. godine kada moraju odlučiti o pobjedniku natječaja.

Lockheed Martin, Boeing i Saab moraju predati prijedloge koji će kanadskim tvrtkama koje surađuju s Ministarstvom obrane Kanade i drugim tvrtkama ponuditi ekonomske beneficije budući da industrijski poticaji i kompenzacije čine do 20 posto ocjene ponude. Naravno, ponude će se ocjenjivati i na temelju mogućnosti zrakoplova i njihove cijene. Ti će elementi činiti 60, odnosno 20 posto ocjene ponude.

Novi borbeni zrakoplovi zamijenit će sada već zastarjele zrakoplove CF-18 koje Kanada trenutno koristi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:54