JAČANJE SAVEZNIŠTVA

POSAO VRIJEDAN 185 MILIJUNA EURA Rusi šalju ratne avione Srbiji na vrlo simboličan datum, Vučić traži pomoć zbog vojske Kosova

Aleksandar Vučić, MiG 29, Vladimir Putin
 Marko Djurica, Maxim Shematov, Aleksander Zemljaničenko / Reuters

Srbiji će iz Rusije do kraja ožujka biti isporučeno šest „migova 29“, a ukaz o toj isporuci trebao bi potpisati predsjednik Rusije Vladimir Putin tijekom susreta sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Moskvi.

Time će biti ispunjeni svi uvjeti da ruski zrakoplovi i službeno ponesu oznake srpskih oružanih snaga. Velike su šanse da taj posao bude simbolično obavljen 24. ožujka na 18. obljetnicu početka NATO-ova bombardiranja Srbije, neslužbeno doznaju beogradske „ Večernje novosti“.

Prema saznanjima ovog lista, svi će zrakoplovi istovremeno stići na vojni aerodrom u Batajnici, gdje će biti predani na korištenje srbijanskom Ratnom zrakoplovstvu u nazočnosti ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Detalji dolaska "migova" iz Rusije za sada se službeno ne objavljuju, ali neimenovani izvor iz vojnog vrha kaže da se razmatra opcija izravnog preleta "migova" iz Rusije u Srbiju, što još nije sasvim potvrđeno, budući da bi „imalo i delikatnu političku notu“.

Jedna od ideja u ovom slučaju je i da zrakoplovi, kad uđu u srpski zračni prostor, 'pozdrave Srbiju uzdužnim preletom preko njenog teritorija'. Druga opcija je isporuka letjelica ruskim transportnim zrakoplovima, najvjerojatnije tipa "Iljušin".

Paket dogovoren između Beograda i Moskve, vrijedan je 185 milijuna eura, a osim šest ispravnih i operativnih "Migova 29", podrazumjeva i isporuku raketa i seta dijelova, rezervnih motora, alata i drugih pratećih sklopova dovoljnih za idućih 15 godina. Sporazum obuhvaća i izgradnju posebnog hangara uz aerodromsku pistu, a u remontu dobijenih zrakoplova sudjelovat će ruski stučnjaci, navode u srbijanskoj vladi.

Zahvaljujući ovom poslu bit će realiziran plan državnog vrha da Srbija na raspolaganju ima eskadrilu od deset lovaca, neprekidno u pripravnosti da zaštiti zračni prostor, pišu Novosti.

Vučić će tražiti pomoć EU, Amerike i Rusije u vezi vojske Kosova

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da očekuje pomoć Europske unije, SAD-a i Rusije oko najava osnivanja vojske Kosova. On je podsjetio da je jučer razgovarao s kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem i upozorio ga da bi formiranje vojske Kosova donijelo dodatnu nestabilnost za sve, kao i da su u vezi s tim pitanjem ostali na suprotnim pozicijama.

"Naše je da razgovaramo i pokušamo sačuvati mir. Jesmo li se suglasili oko ključnog pitanja? Nismo. Prije svega oko stvaranja vojske Kosova. Tu očekujem pomoć EU, SAD i Rusije", rekao je Vučić na Kopaoniku, gdje nazoči Biznis forumu, a prenose srbijanski elektronički mediji.

Vučić je ocijenio da je formiranje vojske kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244, ali je suprotno, "iako to nas ni ne zanima", čak i kosovskom Ustavu: "Ne znam planiraju li oni izbore u svibnju, ali to su krupne stvari da se time igraju", zaključio je srbijanski premijer.

Prištinski list “Koha ditore” prenio je da transformacija Kosovskih snaga sigurnosti u vojsku nema međunarodnu podršku. List navodi da su visoki američki dužnosnici pozvali ministarstvo za kosovske snage sigurnosti i izrazili neslaganje s prijedlogom predsjednika Thaçija.

Srbijanski mediji prenijeli su u utorak da je Thaçi predao predsjedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseliju prijedlog novog zakona o Sigurnosnim snagama Kosova, koje bi trebale prerasti u kosovsku vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:09