‘KLJUČNA PRILIKA‘

Posebni američki izaslanik Palmer započeo novi krug pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH

Palmer je u Sarajevo doputovao u srijedu i odmah se sastao s članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP)
Posebni izaslanik američkog State Departmenta zadužen za reformu izbornog sustava u BiH Matthew Palmer
 Armend Nimani/AFP

Posebni izaslanik američkog State Departmenta zadužen za reformu izbornog sustava u BiH Matthew Palmer doputovao je u Sarajevo gdje je započeo novu seriju razgovora čiji je cilj potaknuti pregovore kako bi se došlo do rješenja za izmjene izbornog zakona, potvrdili su iz veleposlanstva SAD u BiH.

"Jednakopravnost glasa svakog građanina i njihovo pravo da se kandidiraju predstavljaju samu srž demokracije i ovo je ključna prilika koju BiH treba iskoristiti ove godine", stoji u objavi na Twitter profilu američkog veleposlanstva.

Palmer je u Sarajevo doputovao u srijedu i odmah se sastao s članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP). Na tom su sastanku bili i američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

Iz SIP-a je priopćeno kako su članovi tog tijela informirali američke i europskog diplomata o sadržini svog prijedloga za izmjene i dopune izbornog zakona BiH koje su poslane državnom parlamentu sredinom rujna BiH te su ukazali na važnost uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

Istaknuto je kako su Palmer, Nelson i Sattler dali potporu radu SIP BiH kao i potrebi da se o njihovu prijedlogu izmjena izbornog zakona raspravlja u parlamentu.

Neke političke stranke poput HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osporavaju zakonitost sadašnjeg saziva SIP-a i odbijaju suradnju s tim tijelom jer smatraju da su na nezakonit način njegovim članovima imenovani sadašnji predsjednik izbornog povjerenstva Željko Balakar, nekadašnji savjetnik Željka Komšića, kao i dva srpska člana koji su navodno bliski oporbenoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Palmer je u BiH stigao u trenutku kada su pregovori među političkim strankama o izmjenama izbornog zakona potpuno blokirani a HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) inzistiraju na svojim davno definiranim udaljenim pozicijama pri čemu nema nikakvih naznaka mogućeg kompromisa dok se izbori planirani za listopad naredne godine bliže.

HDZ BiH traži da se pitanje izbora članova Predsjedništva BiH regulira uspostavom dvije ad hoc izborne jedinice unutar Federacije BiH dok SDA to odlučno odbija uz tvrdnju kako bi to vodilo daljim etničkim podjelama države.

Oporbena Naša stranka (NS) koja u suradnji s koalicijskim partnerima ima ambicije preuzeti vlast od SDA u Federaciji BiH na narednim izborima ovog je tjedna predstavila svoj prijedlog izmjena ustava a time i izbornog zakona po kojima bi se Predsjedništvo BiH ukinulo a uveo institut predsjednika kojega bi birao parlament i imao bi vrlo ograničene ovlasti.

Matthew Palmer je uoči prvog dolaska u BiH u novoj ulozi kazao kako su SAD na stajalištu da bi problem mogao biti riješen ukidanjem etničkih prefiksa kod izbora članova državnog vrha. Takva naznaka na tragu je potrebe da se riješi prije svega pitanje provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava koji je u pet slučajeva utvrdio kako je dio građana BiH diskriminiran u izbornom procesu jer se u državni vrh i Dom naroda parlamenta BiH mogu birati samo pripadnici konstitutivnih naroda a i to je dodatno limitirano mjestom njihova prebivališta.

Ustav BiH definira kako se iz Federacije BiH u Predsjedništvo BiH biraju jedan Hrvat i jedan Bošnjak a iz Republike Srpske jedan Srbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:29