OPET VRIJE U BiH

Posebni američki izaslanik sastao se s Komšićem i Džaferovićem, poslao jasnu poruku Dodiku

Komšić je pak kazao kako na Dodikove provokacije "neće nasjedati" te da strogo inzistira samo na institucionalnom odgovoru
Milorad Dodik 
 Cropix

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar odvojeno se sastao u četvrtak s predsjedateljem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te poslao jasnu poruku da SAD snažno podupire cjelovitost i integritet BiH koju već tjednima potresa teška politička kriza.

U priopćenjima koja su iz Predsjedništva BiH dostavljena medijima stoji kako je tijekom razgovora s Komšićem Escobar izrazio punu potporu SAD-a suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH. Uz to je osudio najavu postupaka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji vode ka eskalaciji krize u zemlji.

Komšić je pak kazao kako na Dodikove provokacije "neće nasjedati" te da strogo inzistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužiteljstva BiH.

On je ranije javno pozvao državno tužiteljstvo da odmah reagira i procesuira Dodika zbog njegovih najava da će u RS-u inzistirati na donošenju zakona kojima će proglasiti nezakonitima brojne državne institucije poput vojske i policije te pravosudnih tijela.

Iz Džaferovićeva je ureda priopćeno kako su se on i Escobar suglasili da ne postoji ustavni način na koji bi se RS povukla iz sudjelovanja u državnim institucijama čije je djelovanje utemeljeno na zakonima donesenima u parlamentu BiH.

Escobar, koji u State Departmentu ima status zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika, ujedno je najviše rangirani američki diplomat koji se bavi zapadnim Balkanom, uključujući tu i BiH.

Prije nešto više od dva tjedna Dodika je u telefonskom razgovoru upozorio kako bi svaki njegov korak koji bi vodio podrivanju teritorijalnog integrireta i suvereniteta BiH mogao prouzročiti ozbiljne sankcije jer SAD neće biti samo promatrač zbivanja u toj zemlji.

Sam Dodik je pak u četvrtak nastavio verbalni rat s američkom administracijom koji vodi već godinama, odnosno otkako je potkraj 2017. godine kažnjen zabranom ulaska u SAD.

U izjavi za medijie u RS-u Dodik je ustvdio kako je američko veleposlanstvo u Sarajevu a ne on pravi uzročnik nestabilnosti u BiH jer "stalno prijete i drže lekcije o ustavnosti" te zagovaraju samo interese Bošnjaka.

"Njihove prijetnje su, balkanskim vokabularom rečeno, siledžijske. Sve vrijeme svog djelovanja su na fonu muslimanskog projekta BiH, lažno se predstavljajući da navodno prave 'funkcionalnu državu', a u suštini rade za muslimane i pravljenje njihove muslimanske države", izjavio je Dodik dok se američki veleposlanik Eric Nelson istodobno sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu priopćeno je kako je Nelson prenio poruku da SAD "pozorno prati stanje u BiH" uz procjenu kako ne treba nasjedati na provokacije koje bi dalje destabilizirale zemlju.

"Potrebno je ostati miran i udružiti progresivne snage kako bi BiH izašla jača i prosperitetnija iz ove krize", kazao je Nelson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:05