MATTHEW PALMER

Posebni izaslanik SAD-a: ‘BiH vidimo u euroatlantskim strukturama. Rusija ne dijeli tu viziju‘

‘Zabrinut sam u vezi s amibicijama koje Rusije ima prema BiH i na zapadnom Balkanu kao i šire u Europi‘, rekao je Palmer
Matthew Palmer (na fotografiji) i Angelina Eichhorst prošlog su se tjedna sastali s predstavnicima stranaka u Bosni i Hercegovini
 CROPIX

SAD i Europska unija imaju jasnu sliku Bosne i Hercegovine čvrsto intergrirane u euroatlantske strukture, za razliku od Rusije koja ne dijeli tu viziju i potiče nepovjerenje, napetosti i nemire u cijeloj regiji zapadnog Balkana, izjavio je posebni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer.

On je potkraj prošlog i početkom ovog tjedna boravio u posjetu BiH zajedno s Angelinom Eichhorst, direktoricom odjela za zapadni Balkan pri službi za vanjske poslove EU, a u intervju za sarajevsko "Oslobođenje" od srijede kazao je kako smatra da većina ljudi u BiH prefereira politiku kakvu promiču SAD i EU pa s političkim liderima BiH valja raditi kako bi se ona i realizirala.

"I dok sam zabrinut u vezi s amibicijama koje Rusije ima prema BiH i na zapadnom Balkanu kao i šire u Europi ostajem ipak uvjeren da je naša vizija za ovu regiju ta koja je općeprihvaćena i koja će imati potporu političkih lidera", kazao je Palmer. On je u prethodna tri dana zajedno s Eichhorst s političarima iz BiH razgovarao o mogućim promjenama izbornih pravila, odnosno preinakama ustava koje su za to nužne.

Cilj tih promjena je prilagoditi izborna pravila BiH sadržaju pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove entičke pripadnosti ili mjesta prebivališta, kao i presudi Ustavnog suda BiH o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Pregovori među političarima u BiH o tome do sada nisu doveli do konkretnih rezultata, no Palmer je sada istaknuo kako treba biti strpljiv "jer se ništa ne zbiva preko noći", ali i uporan u nastojanjima da se dogovor postigne tijekom ove godine i spremno dočeka novi izborni ciklus planiran za 2022.

"Svi uključeni u ovaj proces moraju shvatiti da nitko neće dobiti sve što želi i svi će iz ovoga izaći do određene mjere razočarani", kazao je američki diplomat podsjećajući kako je to neizostavni dio kompromisa koji se mora postići.

Ključ pregovaračkog procesa je, kako je ocijenio, naći rješenja koja će BiH približiti članstvu u EU. Palmer je uvjeren kako je to moguće ostvariti pri čemu će SAD i EU biti partneri i prijatelji, no konačna rješenja moraju doći iz same BiH kao rezultat unutarnjeg dogovora.

Palmer je kazao i kako SAD pozdravljaju dolazak Christiana Schmidta kao novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH te planiraju s njim blisko surađivati. Dodao je kako se u Washingtonu nadaju i kako će Schmidt doista biti posljednji visoki predstavnik, no to će biti moguće tek ukoliko se ispune davno postavljeni ciljevi i uvjeti, uključujući procjenu da je BiH dosegnula potpunu političku stabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:05