POZIVA FEDERALNU POMOĆ

'POSLALI STE NAM SAMO 400 RESPIRATORA?! NAMA TREBA BAREM 30.000...' Guverner New Yorka u šokantnom istupu: 'Vi odlučite tko će od ovih ljudi umrijeti'

Guverner New Yorka Andrew Cuomo
 Spencer Platt/Getty Images / AFP

Guverner New Yorka Andrew Cuomo u dramatičnom je obraćanju pozvao federalne vlasti na pomoć u nabavci medicinske opreme, iznijevši tvrdnju kako će broj oboljelih od Covida-19 u toj američkoj državi biti mnogo gori nego što se trenutno zamišlja.

- Zaraza se širi brže i snažnije nego što smo očekivali - rekao je Cuomo novinarima dodavši da federalne vlasti ne šalju dovoljno opreme u New York, gdje je sada 25 tisuća zaraženih i najmanje 210 umrlih, javlja BBC.

- Trebamo pomoć federalnih vlasti i trebamo je sada. New York je kanarinac u rudniku ugljena, ovdje se počelo događati, a ono što doživi New York dogodit će se i Kaliforniji ili Illinoisu, pitanje je vremena.

Upozorio je da New York trenutno ima sedam tisuća respiratora, što je apsolutno nedovoljno.

- Fema (Federalna agencija za upravljanje krizama, op.a.) nam je poslala 400 respiratora. 400!? Nama treba 30 tisuća respiratora. Zanemarujete magnitudu ovog problema - kazao je guverner države koja trenutno razmatra prenamjenu studentskih domova i hotela u privremene bolnice.

Država New York ima više od polovicu svih potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama, a broj se udvostručuje svaka tri dana bez naznaka da će se taj rast usporiti, piše BBC.

- Vi odlučite koji će od ovih 26 tisuća bolesnih umrijeti. Moja majka nije zamjenjiva, vaša majka nije zamjenjiva, ne stavljajmo cijenu na ljudski život - ljutito je Trumpovoj administraciji poručio guverner. Dodao je da je u New Yorku za oboljele od koronavirusa potrebno oko 140 tisuća kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 11:56