SMRT NAJBLIŽIH

Posljedica pandemije koju mnogi zanemaruju: više od milijun djece diljem svijeta postalo je siročad

Istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet prva je studija koja se potpuno usredotočila na djecu kao neizravne žrtve koronavirusa
Ilustracija
 Ruslan Shugushev/Alamy/Alamy/Profimedia

Više od milijun djece u svijetu zbog pandemije je postalo siročad, pokazuje zabrinjavajuće istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet. Riječ je o prvoj studiji koja se usredotočila na djecu kao neizravne žrtve pandemije koja u prvom redu vreba starije stanovništvo. Međutim, od posljedica zaraze covidom-19 umirali su roditelji, djedovi i bake ili stariji skrbnici brojne djeca, a prema rezultatima istraživanja, više od 1,5 milijuna djece izgubilo je jednog roditelja, djeda ili baku ili člana obitelji koji se za njih skrbio kao sekundarni staratelj. Od tog broja 1,1 milijun nema roditelje pa ih je pandemija i drugi put učinila siročadi, odnosno djeca su ostala bez primarnog staratelja.

Podrška je ključna

U znanstvenom timu koji se bavio tim pitanjem bili su istraživači iz američkog Centra za kontrolu bolesti, organizacije poput USAID-a, Svjetske banke i University College London. Oni su istražili smrtne slučajeve u 21 zemlji u kojima je zabilježeno 76 posto globalnih slučajeva zaraze. Za svoj izračun koristili su iste metode kao i kad se procjenjuje koliko je djece postalo siročad zbog AIDS-a. Pritom je prema UNICEF-u siroče dijete koje je izgubilo jednog ili oba roditelja. - Iza svake dvije smrti od covida u svijetu, jedno je dijete ostalo bez roditelja ili skrbnika - izjavila je Susan Hills iz američkog CDC-a, koja je vodila istraživanje. - Broj siročadi zbog covida će se povećavati kako pandemija bude napredovala i ključno je da se toj djeci pruži podrška u nadolazećim godinama - rekla je Hills.

- Moramo brzo djelovati jer svakih 12 sekundi dijete izgubi skrbnika zbog covida-19 - dodala je suautorica studije Lucie Cluver s Oxforda. Znanstvenici koji su proveli istraživanje upozoravaju da su trenutačne globalne i lokalne akcije borbe protiv posljedica pandemije uglavnom usredotočene na sprečavanje zaraze, poboljšanje terapije, smanjenje smrtnosti i razvoj i distribuciju cjepiva, piše France 24.

"Svi zanemaruju jednu od najakutnijih i tragičnijih posljedica, a to su djeca suočena s naglom smrću roditelja ili rođaka s kojim su živjeli", navodi se u izvještaju CDC-a. Još su alarmantnije procjene o tome koliko bi djece u budućnosti moglo patiti zbog pandemije. Naime, prema izvješću, konzervativnije procjene govore o četiri milijuna djece koja će izgubiti staratelja u godinama koje dolaze. Upravo bake i djedovi igraju veliku ulogu u brizi za djecu diljem svijeta i osobe su koje pružaju djeci psihosocijalnu, praktičnu i financijsku podršku. U Sjedinjenim Državama, primjerice, 40 posto baka i djedova živi s unucima i oni su primarni staratelji.

Pogoršani uvjeti

U Ujedinjenoj Kraljevini 40 posto baka i djedova redovito se brine o unucima. U Africi i Latinskoj Americi djedovi i bake često su skrbnici djece čiji roditelji rade u inozemstvu ili su umrli od aidsa ili su pak od djece razdvojeni zbog nasilja, rata i drugih razloga. Organizacija Save the Children istaknula je da su se zbog pandemije pogoršali životni uvjeti mnoge djece. Nestale su godine rada i napretka i to stvara sjenu nad njihovom budućnošću.

U brojnim dijelovima svijeta sustav za zdravstvo i zaštitu djece, krhak otprije, urušio se, što je rezultiralo većim brojem obitelji koje su kliznule ispod granice siromaštva, a samo je jedna od posljedica malnutricija djece. Još jedna od manje vidljivih i slabije spominjanih posljedica pandemije je udar virusa na obrazovanja zbog čega su mnoge djevojčice i dječaci te adolescenti izloženi opasnosti od dječjeg rada, rane udaje i trudnoće i odustajanja od školovanja. Autori istraživanja pozvali su vlade diljem svijeta da zaštite djecu i ojačaju sustav za zbrinjavanje djece unutar obitelji kako ne bi morala završiti u institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:26