TAJNO SNIMLJEN VIDEO

POSLJEDICE VELIKOG SKANDALA U AUSTRIJI Hofer imenovan novim šefom Slobodarske stranke

Norbert Hofer
 REUTERS

Aktualni ministar prometa Norbert Hofer imenovan je u nedjelju za novog čelnika austrijske Slobodarske stranke (FPOe) nakon subotnje ostavke Heinza-Christiana Strachea s mjesta šefa stranke i vicekancelara zbog financijsko-političkog skandala u koji je upleten.

Hofer, kandidat FPOe-a na predsjedničkim izborima 2016. koje je izgubio, preuzeo je vodstvo FPOe-a nakon Stracheove ostavke na sve funkcije nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Na idućoj sjednici Slobodarske stranke, koja će biti održana nakon europskih izbora, odluka o Hoferovom imenovanju bit će i formalno potvrđena.

"FPOe ulazi zajednički u sljedeće parlamentarne izbore. Ja ću u okviru svoje nove odgovornosti učiniti sve da ostvarimo dobar rezultat na izborima, dosljednim radom FPOe-a u interesu naše domovine", kazao je Hofer.

Austrijski premijer Sebastian Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili su u nedjelju da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna, nakon što se u subotu raspala koalicijska vlada.

Kurz je objasnio da je povjerenje u suradnju s FPOe-om narušeno te kako ne postoji temelj za daljnju suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51