PRIPREMAJU SE DEMONSTRACIJE

POSLJEDNJA AFRIČKA KOLONIJA Stanovništvo je prisilno raseljeno, Britanci su nezainteresirani, a rok istječe u petak: 'Patimo jer ne živimo u domovini'

 
 US Navy Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Dio Velike Britanije nalazi se između Madagaskara, Šri Lanke i Indonezije: otočje Chagos je do danas britanska kolonija, njegovi stanovnici su prisilno raseljeni. UN zahtijeva vraćanje tog teritorija, rok je do petka, piše Deutsche Welle.

Ne može se prečuti ljutnju u njegovom glasu: Olivier Bancoult ne vidi kod britanske vlade volju da stvar riješi, predugo traje prijepor oko otočja Chagos u Indijskom oceanu. "I dalje pravimo pritisak. Demonstrirat ćemo protiv nedostatka respekta Britanaca prema rezoluciji UN-a", kaže on.

Olivier Bancoult je kao dijete prisilno preseljen. Kao odvjetnik se već godinama bori za to da se nekadašnji stanovnici otočja i njihovi potomci smiju vratiti. On živi na Mauricijusu, otočnoj državi kojoj je nekoć pripadalo i otočje Chagos.

Britanske kolonijalne vlasti su 1968. Mauricijusu vratile neovisnost, ali prije toga su odvojile otočje Chagos i zadržale kontrolu nad njim. Između 1968. i 1973. su prisilno s otočja preselile gotovo 2.000 stanovnika na Mauricijus, Sejšele ili u Veliku Britaniju kako bi na glavnom otoku Diego Garcia izgradile vojnu bazu. Tu bazu je London iznajmio SAD-u do 2036. godine. Odande su polijetali borbeni zrakoplovi za intervencije u Afganistanu i Iraku.

Strateški važno otočje u Indijskom oceanu

"Živjeli smo u miru i harmoniji dok Velika Britanija nije jedan od najvećih otoka dala za tu vojnu bazu. Od tada patimo jer ne smijemo živjeti u svojoj domovini", kaže Bancoult u razgovoru za DW. "Zalažemo se za okončanje ilegalne okupacije od strane Velike Britanije." U veljači je Međunarodni sud u Haagu odlučio da otočje po međunarodnom pravu pripada Mauricijusu. Velika Britanija je nezakonito odcijepila otočje od svoje tadašnje kolonije Mauricijusa i mora ga vratiti, odlučio je Sud.

Britanska vlada je odbacila mišljenje Suda. "Mi nemamo nikakvih dvojbi o našoj suverenosti nad otočjem Chagos", napisao je u svom očitovanju Alan Duncan, tadašnji državni tajnik u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Ali, Velika Britanija se obvezala dugoročno vratiti to područje Mauricijusu kad to područje više ne bude potrebno za obrambene svrhe. "Kod toga ostajemo", kaže se u priopćenju.

„Ne odustajemo"

I Opća skupština Ujedinjenih naroda je od Velike Britanije zahtijevala da kontrolu nad otočjem Chagos prepusti Mauricijusu. U petak istječe rok. Ali, ta rezolucija nije obvezujuća po međunarodnom pravu. I nema nikakvih naznaka da će Velika Britanija udovoljiti tom zahtjevu.

"Mi ne odustajemo", kaže Bancoult vrlo odlučno. Za petak je organizirao demonstraciju bivših stanovnika otočja pred britanskim veleposlanstvom u Mauricijusu. "Želimo svijetu pokazati što nam je učinila Velika Britanija", kaže on.

, Image: 189326554, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rachel Megawhat / Alamy / Alamy / Profimedia
Rachel Megawhat / Alamy / Alamy / Profimedia

Pronaći rješenje je osobito teško zbog strateškog značenja i vojnog korištenja otočja. Sigurno će još biti razgovora između SAD-a, Velike Britanije i Mauricijusa, kaže britanski pravnik Philippe Sands, savjetnik vlade Mauricijusa glede pitanja otočja Chagos. "Ali, Mauricijus je signalizirao da bi vojna baza mogla ostati", kaže Sands u razgovoru za DW.

Britanci ne odustaju od posljednje kolonije u Africi

On misli da držanje britanske vlade ima veze s njezinim položajem u novim odnosima u svijetu. "Velika Britanija je jako ograničena politička sila. Izgubila je u nizu rezolucija UN-a i mislim da treba još vremena da to uvidi. Ali, na kraju će oni prihvatiti odluku UN-a", uvjeren je Sands. "Nije pitanje hoće li nego kada će."

Po Sandsu britanska vlada upravo plaća visoku cijenu za političke gubitke. "Ona je upravo u postupku napuštanja Europske unije, mora raditi na novim trgovinskim sporazumima i s brojnim zemljama sklapati nove sporazume. Vlada je u stvarnim poteškoćama. Zato želi zadržati svoju posljednju koloniju u Africi", kaže Sands. "To je zemlja koja se mora suočiti s krajem kolonijalnog carstva. Za to treba vremena." Za njega bi to bilo jednako zločinu protiv čovječnosti ako bi britanska vlada i nakon 22. studenoga sprječavala povratak raseljenih ljudi u njihovu domovinu. "Oni ne mogu vječno stajati na putu međunarodnom pravu."

Nada u nove izbore u Velikoj Britaniji

Organizacije Ujedinjenih naroda po Sandsovim riječima već rade na izradi novih zemljovida na kojima će otočje Chagos biti prikazano kao dio Mauricijusa. I samo će Mauricijus onda moći odlučivati o pravu ribarenja ili korištenja zračnog prostora, što je za Veliku Britaniju dramatična promjena. Sands kao i njegov suborac Bancoult nade polažu u nove izbore u Velikoj Britaniji - i u promjenu vlasti. "Laburistička stranka je obećala da će priznati odluku Međunarodnoga suda u Haagu", kaže Sands. A i Bancoult vjeruje Laburističkoj stranci i njezinom predsjedniku: "Ako bi novu vladu vodio Jeremy Corbyn puno bismo dobili. On nas već sad podržava i obećao je da će poštivati odluku UN-a." Izbori u Velikoj Britaniji održavaju se 12 prosinca.

I njegovi suborci se nadaju promjeni britanske vlade i skorom povratku u svoju domovinu. Po Bancoultovim navodima još je živo 596 stanovnika otočja prve generacije. A njihovih potomaka, koji se smatraju pravim stanovnicima Chagosa, ima oko 9.800. Kaže da je tužno ostarjeti daleko od domovine, kao što se dogodilo mnogima iz njegove generacije. "Većina želi umrijeti tamo gdje su rođeni", piše Deutsche Welle.

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2022 01:21