UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Posljednja snimka dječaka kojeg su ubili roditelji: Jadni 15-godišnjak od bolova nije mogao ni sjesti

Tinejdžera su tukli letvom od kreveta, bičevali produžnim kabelom i ubadali istrošenim potkožnim iglama

Sebastian Kalinowski

 West Yorkshire Police// Swns/Profimedia/West Yorkshire Police// Swns/profimedia

Biološki otac ubijenog tinejdžera Sebastiana Kalinowskog kazao je da je njegova majka ‘najveće zlo koje je ikad hodalo ovim svijetom‘ nakon što je osuđena na doživotni zatvor, od čega mora odslužiti minimalno 39 godina, jer je zajedno s očuhom mučila i ubila sina.

Petnaestogodišnji školarac trpio je nekoliko mjeseci strašnog zlostavljanja od strane svoje majke Agnieszke (36) i njegovog očuha Andrzeja Latoszewskog (38), inače majstora borilačkih vještina koji koristi steroide, piše Daily Mail.

Tinejdžera su u njihovom domu u Huddersfieldu tukli letvom od kreveta, bičevali produžnim kabelom i ubadali istrošenim potkožnim iglama koje je koristio njegov očuh.

Dječak je preminuo nakon što su netretirani višestruki prijelomi rebara uzrokovali sepsu i otkazivanje organa.

Gledajući proces iz Poljske preko video veze, Sebastianov shrvani otac Jacek bivšu je suprugu, koja je njegove riječi slušala na optuženičkoj klupi sa suzama u očima, opisao kao ‘najveće zlo koje hoda ovim svijetom‘.

‘Ti si uistinu okrutni tiranin. Kako možete biti takva nemilosrdna čudovišta? Sebastian je želio da ga voliš. Na to si mu uzvratila bolom. Morat ćeš platiti za svaku njegovu suzu‘, kazao je shrvano otac.

Velik dio mučnog zlostavljanja snimljen je nadzornim kamerama postavljenima oko obiteljske kuće u Huddersfieldu, u zapadnom Yorkshireu, kako bi ‘nadzirali i kontrolirali‘ Sebastiana.

Izričući nemilosrdnom paru kaznu za ubojstvo i okrutnost prema djetetu, sutkinja Lambert je rekla Latoszewskom: ‘Udarali ste šakama, nogama i koljenima njegovo tijelo na isti način kao što ste to radili svojoj boksačkoj vreći. Jednostavno vas nije bilo briga što se dogodilo Sebastianu i čini se da niste svjesni boli koju ste mu nanosili.‘

Policija je objavila jezivu snimku koja prikazuje Sebastiana prije smrti.

Video od 22 sekunde prikazuje tinejdžera kako oprezno prolazi kroz svoju spavaću sobu kako bi sjeo na stolac.

U kratkim hlačama i majici, mladić se polako spušta na stolicu te sjedi pogrbljen i okrenut prema zidu.

Obraćajući se Sebastianovim ubojicama na sudu, sutkinja Lambert je rekla: ‘Svatko tko je pogledao makar i dio snimke može samo biti krajnje užasnut onim što je vidio i zbunjen zašto bi se netko tako ponašao prema tinejdžeru. Postavlja se pitanje zašto bi se netko ikada tako ponašao? To je pitanje koje i sama postavljam.‘

Par ubojica, koji su se vjenčali u zatvoru nakon što su ranije ove godine osuđeni, oboje su dobili doživotni zatvor s minimalnom kaznom od 39 godina.

Tijekom šestotjednog suđenja, porotnici su bili prisiljeni satima gledati ‘užasne‘ snimke na kojima se vidi kako je Sebastian zlostavljan i mučen.

Šokantna razina nasilja

Razina nasilja korištena protiv nedužnog tinejdžera bila je toliko šokantna da je sutkinja porotnike doživotno razriješila porotnička dužnosti te im je rekla: ‘Morali ste gledati užasne snimke Sebastiana Kalinowskog u velikoj boli, a zatim i u smrti. Obavili ste svoju dužnost porotnika na doista hvalevrijedan način. Zahvaljujem vam u ime pravosudnog sustava.‘

Kalinowska je prethodno priznala okrutnost prema djetetu, dok je Latoszewski, fanatik borilačkih vještina koji koristi steroide, priznao ubojstvo iz nehaja, no oboje su zanijekali teško ubojstvo.

Sebastian se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo iz rodne Poljske, gdje je živio s ocem, u listopadu 2020., 10 mjeseci prije smrti.

Ali život s majkom i očuhom pretvorio se u dugotrajno razdoblje teške patnje.

Povučeni tinejdžer pohađao je srednju školu u Huddersfieldu gdje su ga opisali kao ‘uzornog učenika‘. Bio je malen i mršav i izgledao je mlađe od svojih godina.

Učitelji nisu bili svjesni užasa koji su se odvijali kod kuće gdje su ga roditelji smatrali smetnjom.

Tužitelj Jason Pitter rekao je poroti da je zlostavljanje postalo ‘sve teže i nasilnije.‘

Tretirali su ga kao psa i tjerali ga da Latoszewskog zove ‘gospodine‘. Između batina tinejdžer je bio prisiljen na ‘ponižavajuće vježbe‘ poput nebrojenih čučnjeva i zgibova.

image

Agnieszka Kalinowska i Andrzej Latoszewski

Policija Huddersfielda

Snimke koje je zaplijenila policija otkrile su mnoštvo jezivih dokaza.

Na jednoj 30-minutnoj snimci prikazanoj poroti, Latoszewski udara dječaka više od 100 puta, zastajući u jednoj fazi da mu obriše znoj s lica, dok je Kalinowska za to vrijeme gledala TV i jela tost.

U tjednima prije smrti u kolovozu prošle godine Sebastian je opet bio nasilno napadnut.

U jednoj situaciji ga je očuh bičevao sajlom, a u jednom trenutku majka ga je uhvatila za vrat i bacila na tlo.

Tužitelj Pitter je rekao da su kazne bile teže ako bi Sebastian spustio hranu na pod spavaće sobe ili bi tijekom noći morao na WC.

Tri dana prije smrti Latoszewski je udarao šakama, nogama i gušio tinejdžera u dugotrajnom premlaćivanju koje je trajalo više od četiri sata.

‘Sebastian se često borio da ustane, ali su ga podizali ili zadržavali kako bi se napad mogao nastaviti‘, rekao je Pitter.

Dan prije smrti, Sebastiana su udarali šakama i nogama, a majka i očuh izboli su ga iglom prije nego što su ga dodatno istukli u spavaćoj sobi.

Kalinowska je pred kraj napada sinu pokušala ugurati papuču u usta. Snimke tog dana pokazale su Sebastiana u ‘velikoj boli‘ i kako se bori da diše.

Dok im je izricala kaznu doživotnog zatvora, sutkinja Lambert rekla je Kalinowskoj: ‘Jednostavno vam nije bilo stalo do Sebastiana, samo ste bili zainteresirani za sebe‘.

Latoszewskog je označila kao ‘nasilnika‘.

‘Kao i svi nasilnici, nesposobni održati poštovanje na drugi način, nastojali ste zastrašiti Sebastiana koji je bio slabiji od vas i u Sebastianu ste pronašli način.‘

‘Najmučniji slučaj u mojih 29 godina službe‘

Govoreći nakon izricanja presude, glavni inspektor Tony Nicholson iz Odjela za umorstva i voditelj glavnog istražnog tima, koji je vodio policijsku istragu, rekao je: ‘Ovo je bez sumnje najmučniji slučaj koji sam doživio u svojih 29 godina kao policijski službenik. Sebastian je bio dijete koje nije moglo biti izoliranije i čini se da je pretrpio najužasnije zlostavljanje u tišini, pa čak i počeo to smatrati normalnim.‘

‘Latoszewski i Kalinowska zlostavljali su ovog dječaka na opak i zao način i možda nikada nećemo saznati zašto su odlučili postupiti na ovaj neljudski način. Pronašli smo ogromnu količinu dokaza o njihovim napadima i o tome kako su o njima razgovarali preko poruka i mogu reći da su snimke ovog zlostavljanja koje smo vidjeli uznemirile čak i iskusne detektive.‘

‘Ozljede nanesene jadnom Sebastianu izvedene su na način da se ne vide, a jasno je da su obje strane djelovale na način da sakriju dokaze o svojim napadima na njega. Oboje će sada imati mnogo godina u zatvoru da razmisle o tome zašto su odlučili nanijeti takvu bol, patnju i na kraju smrt nedužnom dječaku‘, kazao je.

Nakon što je par uhićen u vezi sa Sebastianovom smrću, policija je zaplijenila nadzorne kamere iz njihove kuće u Huddersfieldu, za koje su tužitelji rekli da su bile instalirane djelomično kako bi ‘nadzirale i kontrolirale Sebastiana na daljinu‘.

Dan prije smrti, Latoszewski je viđen kako ‘gura hranu i piće u Sebastianova usta‘ i ‘ubada ga nekoliko puta‘ iglom u prepone i bedro, ‘očigledno se smijući dok je to radio‘.

Sebastiana su bolničari pronašli bez svijesti u kući u West Yorkshireu u petak, 13. kolovoza 2021. Nije preživio jer je bio vani na hladnoći gotovo tri sata prije nego što je stigla pomoć.

Na sudu je rečeno da je Sebastian pretrpio višestruke ozljede, uključujući otvorene rane na stražnjici i brojne prijelome rebara, za koje tužiteljstvo tvrdi da su izazvale komplikacije koje su dovele do njegove smrti.

Kalinowska je ranije priznala okrutnost prema djetetu, dok je Latoszewski, body builder i fanatik borilačkih vještina, priznao ubojstvo, no oboje su zanijekali teško ubojstvo.

Međutim, nakon petotjednog suđenja na sudu u Leedsu oboje su zaradili doživotne kazne.

Nasilnici se vjenčali u zatvoru

Porota je ranije čula da je Kalinowska prihvatila bračnu ponudu Latoszewskog dok je u zatvoru čekala suđenje.

U pismima pročitanim na sudu Kalinowska je napisala ‘Da, da, da‘ kada je njezin ljubavnik zaprosio iz zatvorske ćelije. Rekla je da bi se udala za svog partnera: ‘Bilo gdje. Čak i u trenirci. Ne treba mi vjenčanica‘.

Unatoč tome što je bila u zatvoru prije nego što je proglašena krivom za ubojstvo vlastitog sina, rekla je: ‘Previše lijepih trenutaka smo proživjeli. Previše godina zajedno da bi se zaboravile. Svake večeri idem spavati i gledam u nebo znajući da si negdje daleko. Glavu gore, budi jak. Sjeti se da me imaš. Tvoja sam zauvijek‘.

Tužitelj Jason Pitter prethodno je rekao sudu da je Sebastian patio ‘tjednima, ako ne i mjesecima zbog strašnih, okrutnih, sustavnih napada i zlostavljanja i zanemarivanja‘.

Sud je čuo da je Sebastian bio u Engleskoj manje od godinu dana nakon što se preselio iz rodne Poljske, gdje je živio sa svojim biološkim ocem.

Sebastian je pohađao školu North Huddersfield Trust, gdje su ga opisali kao ‘uzornog učenika‘.

Ali njegova majka i očuh tvrdili su da ga treba kazniti za laganje i izostajanje iz škole.

Govoreći o Sebastianu, ravnatelj škole Andrew Fell rekao je da je dječak govorio vrlo malo engleski kada je stigao u listopadu 2020., ali je ‘počeo graditi prijateljske odnose i razvijati više samopouzdanja kako je savladavao jezik‘.

Fell je rekao da je Sebastian za komunikaciju koristio Google Translate. Njegova je škola rekla da tinejdžer nije pokazivao znakove da je žrtva zlostavljanja, uvijek je bio elegantno odjeven i nije imao vidljive ozljede.

Preminuo je 13. kolovoza prošle godine, otprilike tri tjedna nakon početka školskih ljetnih praznika.

Ravnatelj Fell je rekao: ‘Sebastian je bio sretan u školi. Njegov govorni engleski znatno se poboljšao i iz isprva sramežljivog učenika, procvjetao je u učenika s puno više samopouzdanja i velikim krugom prijatelja. Brižan, inteligentan i zabavan, ostat će zapamćen po svom šarmantnom osmijehu, smislu za humor i ljubaznosti. Naša školska zajednica duboko je ožalošćena zbog gubitka Sebastiana.‘

Govoreći tijekom suđenja, tužitelj Jason Pitter rekao je da se činilo da Sebastianova majka isprva bila sretna što je Sebastian preselio k njoj.

‘U vrlo ranoj fazi činilo se da je Kalinowskoj bilo drago što je njezin sin ovdje s njom. Prijatelj je rekao da je očarana‘, rekao je.

‘Ako je to bilo točno, to će se nažalost brzo promijeniti.‘

Na sudu je rečeno da je od siječnja 2021. ‘discipliniranje Sebastiana postalo sve oštrije‘ i da je ‘namjerno držan podalje od drugih, bilo kao dio kažnjavanja ili kako bi se sakrilo zlostavljanje.‘

Pitter je rekao da je Latoszewski 13. kolovoza pozvao hitnu pomoć ‘nakon što je Sebastian bio u nesvijesti oko dva i pol sata‘.

Latoszewski je rekao da je pronašao Sebastiana u kadi s glavom pod vodom, ‘što sugerira da se možda utopio‘.

No Sebastianov pregled otkrio je ozljede uključujući modrice na stražnjici, čelu, čeljusti, trbuhu, rukama i nogama te višestruke prijelome rebara.

Pitter je rekao: ‘Mobiteli optuženih su zaplijenjeni i pregledali smo snimke nadzornih kamera koje su dokumentirale zlostavljanja koje je Sebastian pretrpio prije smrti. Sebastiana je uglavnom napadao Latoszewski, ali je i njegova majka bila umiješana u raznim trenucima.‘

‘Pronađene su poruke i snimke razgovora u kojima optuženici govore o Sebastianu na najpogrdnije načine, u kontekstu percipirane potrebe da ga se kazni. To je uključivalo prisiljavanje na fizičke i ponižavajuće vježbe, čak i kad je bio preslab da to stvarno učini.‘

Snimka prikazana porotnicima uključivala je jednu na kojoj Latoszewski udara Sebastianu po stražnjici nečim što, rekao je Pitter, izgleda kao letvica s kreveta.

Daljnji isječci uključuju Latoszewskog koji je tjerao Sebastiana da radi vježbe i bičevao ga produžnim kabelom kako bi ga ‘potaknuo‘.

Pitter je rekao da video s mobitela Latoszewskog također sadrži isječke na kojima on ‘verbalno vrijeđa‘ ‘vidno uzrujanog‘ Sebastiana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:25