SMRTNA KAZNA

POSLJEDNJE RIJEČI OSUĐENIKA NA SMRT ZAPANJILE OKUPLJENE 'Mogao je birati, ali očito je njegov izbor biti zao'

 
 Sauth Dakota Departmen of Coorections

Ubojica osuđen na smrt našalio se samo trenutak prije svog vlastitog pogubljenja, piše Mirror.

Naime, Rodney Berget (56) osuđen je na smrt radi ubojstva policajca, a njegova je egzekucija odgođena na šest sati dok je američki Vrhovni sud razmatrao njegovu žalbu. No kad je žalba odbačena, Berget je doveden u sobu gdje će ga ubiti smrtonosnom injekcijom.

Upitan ima li nešto reći za kraj, Berget je rekao: 'Oprostite zbog odgode, zadržao sam se u prometu.'

Berget je osuđen radi ubojstva zatvorskog čuvara Rona 'RJ' Johnsona prilikom pokušaja bijega iz kaznionice u Južnoj Dakoti 2011.

U vrijeme ubojstva, služio je doživotnu zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubojstva i otmice.

I njegov brat Roger (39) pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Oklahomi 2000. radi ubojstva svoje bivše učiteljice matematike 1985.

Novinari koji su prisustvovali Bergetovom pogubljenju kasnije su ispričali da je nakon što se našalio, nekolicini svojih bližnjih poručio da ih voli i da se 'vide na drugoj strani'.

Obitelji žrtve nije se ispričao.

Tijekom pogubljenja, Berget je nekoliko puta duboko udahnuo te se onesvijestio. Trenutak prije nego je klonuo, prstima je napravio znak mira.

Novinar Don Jorgensen koji je svjedočio pogubljenju kaže kako ga je iznenadilo što Berget svoje zadnje riječi nije iskoristio da se ispriča obitelji ubijenog.

'Imao je izbor, no izabrao je biti zao', rekao je Jorgensen.

Ubijeni policajac Ron 'RJ' Johnson bio je pred mirovinom, a ubijen je na svoj 63. rođendan. Berget mu je glavu omotao plastičnom vrećicom i zatukao ga metalnom šipkom.

Berget i njegov suučesnik u pokušaju bijega, Eric Robert koji je pogubljen 2012., mjesecima su planirali bijeg. Robert se namjeravao maskirati u čuvara, a Berget sakriti u kutiji koju bi onda Robert izgurao iz kaznionice.

Plan im je skoro uspio, no na izlazu su ipak zaustavljeni i tad je otkriven njihov plan.

Tijekom pogubljenja, pred kaznionicom su se okupili protivnici smrtne kazne koji su tvrdili da je pogubljenje protuustavno jer je Berget bio osoba s mentalnim poteškoćama.

Naime, u sedamdesetima godinama je kao dječak nastupio na Specijalnim olimpijskim igrama, a za zaustavljanje egzekucije zalagali su se i predsjednik odbora Specijalnih olimpijskih igara Timothy Shriver te njegova majka Eunice Kennedy Shriver.

Sam Berget je 2011. na sudu rekao kako zaslužuje smrt jer je znao što radi i svejedno jednoj obitelji oduzeo oca, muža i djeda.

Ovo je bila prva egzekucija u Južnoj Dakoti nakon listopada 2012. kad je pogubljen Bergetov suučesnik u bijegu, Robert. Treći suučesnik, Michael Nordman, osuđen je na doživotni zatvor jer je ubojicu opskrbio plastičnom vrećicom i metalnom cijevi.

Ovo je bilo četvrto pogubljenje u Južnoj Dakoti nakon što je ta država ponovno uvela smrtnu kaznu 1979.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 04:24