EFRAIM ZUROFF

POSLJEDNJI LOVAC NA NACISTE 'Okupljanje na Bleiburgu crkveno pitanje?! A ja sam glavni rabin zemlje Zulua! U Austriji je na djelu apsolutno ludilo'

Efraim Zuroff
 Bruno Konjević / CROPIX

Šef centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff, poznat kao "posljednji lovac na naciste", u intervjuu za bečki Standard kazao je kako očekuje da austrijski parlament usvoji zakon koji bi zabranio ustaške simbole i veličanje fašizma. U kaznenom progonu nacističkih zločinaca Austrija i Njemačka se sve više udaljavaju, ocijenio je Zuroff.

Ponašanje Austrije u tom pogledu je "apsolutno idiotsko", kazao je Zuroff i posebno se kritički osvrnuo na događanja u Bleiburgu.

"Pogledajte što se događa u Bleiburgu. Postojao je ekstremno zločinački režim, a u Bleiburgu se svake godine okupljaju one osobe koje žale za tim režimom. To je apsolutno ludilo", kazao je Zuroff.

Ante Pavelić, istaknuo je, bio je jedan od najgorih masovnih ubojica u europskoj povijesti i upitao kako mu netko može odavati počast.

"Zašto je tako nešto moguće u Austriji? U Hrvatskoj tako nešto ne mogu činiti i to je dobro. Zašto austrijska vlada dozvoljava takvo nešto, zašto to dozvoljava crkva?", upitao je Zuroff.

Na tvrdnje austrijske vlade da je komemoracija u Bleiburgu u nadležnosti crkve, Zuroff se osvrnuo: "To je crkveno pitanje kao što sam ja glavni rabin zemlje Zulua. Namjerno se skreće pogled. Apsolutno je ludo i to me ljuti", naglasio je Zuroff za Der Standard.

Smatra da je austrijsko stanovništvo previše indiferentno prema tom pitanju, jer, zaključuje, takvi skupovi u suprotnom ne bi bili mogući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:12