REKONSTRUKCIJA AKCIJE

POSLJEDNJI SATI TERORA NA ULICAMA BOSTONA Kako je tekla potjera za braćom Carnajev!

CNN je objavio rekonstrukciju “24 sata koja su paralizirala Boston”, odnosno potjere za braćom Tamerlanom i Džoharom Carnajevom, koji su osumnjičeni za nedavni bombaški napad na Bostonski maraton u kojem su ubijene tri osobe.

Kroz ovu rekonstrukciju, javnost je po prvi put upoznata sa svim okolnostima te dramatične potjere koja se događala u noći s 18. na 19. travnja, a CNN je prvi put objavio i fotografije pucnjave u Watertownu, četvrti Bostona gdje je došlo do razmjene vatre između braće i policijske potjere u kojoj je ubijen Tamerlan Carnajev, dok je njegov mlađi brat Džohar uspio je pobjeći, ali je poslije uhićen.

Pucnjava na MIT-u i ubojstvo policajca

Nakon što je FBI objavio fotografije dvojice braće, došlo je do pucnjave na Massachusetts Institute of Technology gdje su braća prepoznata. To se dogodilo u četvrtak, 18. travnja, oko 22 sata po lokalnom vremenu. Oko pola sata kasnije u blizini MIT-a ubijen je policajac Sean Collier koji je sjedio u svom automobilu kada su mu braća prišla s leđa i počela pucati u njega. Pogođen je četiri do pet puta. Nakon 13 minuta i dojave o pucnjavi na broj 911 vozilo Hitne pomoći došlo je do policajca. Osumnjičenici su već pobjegli. Collier, četvrta žrtva braće Carnajev, proglašen je mrtvim. On je bio ukupno četvrta žrtva njihove terorističke zavjere.

Otmica Mercedesa

Nekoliko blokova dalje od mjesta na kojemu je ubijen Collier, u četvrti Allston, Tamerlan Carnajev je prišao crnome Mercedesu ML 350. Pokucao je na prozor automobila, a kada je vozač spustio staklo, uperio je pištolj u njega.

“Jesi li čuo za eksploziju u Bostonu? Ja sam to napravio”, rekao je Carnajev vozaču. Izvadio je spremnik pun metaka iz pištolja i rekao: “Ozbiljno mislim”. Stariji brat ostao je s njim u Mercedesu, a mlađi se vozio iza njih u drugom automobilu. Nakon 90 minuta zaustavili su se u četvrti East Watertwon i počeli prebacivati teške stvari u Mercedes. Bio je to eksploziv. Mlađi je brat sjeo na stražnje sjedalo. Oteti vozač morao im je dati sav novac koji je imao kod sebe te bankovnu karticu i PIN. Džohar je njom podigao novac s bankomata u 23.18 sati. Oteti vozač je kasnije pričao da su braća tijekom vožnje spominjala put u New York. Policija je kasnije objavila da su teroristi planirali odlazak u New York i novi teroristički napad, ovaj put na Times Squareu.

Bijeg otetog vozača

Mercedesom su došli do benzinske postaje Memorial Drive kako bi natočili gorivo. Dok je Džohar išao platiti, Tamerlan je stavio pištolj na bočni spremnik na vratima jer je nešto provjeravao na GPS-u. Oteti vozač shvatio je da ima priliku za bijeg. “Iskočio sam iz automobila i počeo trčati niz ulicu”, ispričao je poslije policijia. Tamerlan ga je pokušao zaustaviti dok je iskakao iz automobila, ali na sreću nije u tome uspio. Vlasnik Mercedesa se dao u sprint i dotrčao je na obližnju benzinsku postaju Mobil Gas. Tako je jako lupio vratima kada je ušao u postaju da se prodavač naljutio na njega. Ali, kada je vidio strah na njegovom licu, brzo je shvatio da se događa neto važno. Vlasnik Mercedesa rekao je prodavaču da odmah nazove policiju. Na kraju je pobjegao u stražnju sobu i tamo se prestrašen sakrio. Braća su se odvezla u njegovu SUV-u.

Vožnja prema Watertownu

Braća su malo nakon ponoći, dakle oko dva sata nakon pucnjave na MIT-u, stala na cesti prema Watertownu i uzela svoj automobil - zelenu Hondu Civic. Policija je ranije tijekom dana upozorila svoje ljude na terenu da traže upravo taj automobil. Vozač Mercedesa ostavio je svoj mobilni telefon u SUV-u pa su uz pomoć njega policajci mogli detaljno pratiti kretanje automobila. Pola sata nakon ponoći policija u Watertownu je obaviještena da osumnjičeni za pucnjavu na MIT-u idu prema njihovoj četvrti. Prvi policajac koji je vidio ukradeni Mercedes i Hondu Civic iza njega bio je Joe Reynolds.

Tražio je pojačanje i nastavio ih pratiti. Traženo pojačanje ubrzo je došlo i ulicama Watertowna započela je prava potjera.

Pucnjava u ulici Laurel

U ulici Laurel, u središtu četvrti Watertown, braća su zaustavila automobile, izašli su iz njih i počeli pucati prema policijskoj potjeri. Andrew Kitzenberg bio je u svom domu u toj ulici kad je počela pucnjava. Pogledao je kroz prozor i ugledao dvojicu muškaraca kako su se sakrili iza SUV-a i počeli pucati na policiju na drugom kraju ulice (fotografije 1, 2 i 3). Snimio je nekoliko fotografija svojim mobitelom. To se dogodilo u 0.55 sati. Jedan od braće izvadio je iz Honde ekspres-lonac s bombom i stavio ga na zemlju. Odjeknula je eksplozija. Nakon još nekoliko bačenih bombi Tamerlan je počeo trčati prema policajcima pucajući u njih. Tada je ubijen. Mlađi brat se popeo u SUV i počeo bježati. Pritom je pregazio Tamerlanovo tijelo i vukao ga 15-ak metara. Pucnjava je trajala desetak minuta, Džohar je opet bio u bijegu, a policija je išla za njim. Bilo je 1 sat ujutro. Idući dan, na poprištu pucnjave ostala je zelena Honda Civic (fotografije 4, 5 i 6).

Uhićenje u čamcu

Tijekom dana je Mercedes pronađen u ulici Spruce. U njemu je bilo tragova krvi, dokaz da je Džohar ranjen. Taj su dan vlasti u Bostonu rekle stanovnicima da ostanu u kućama. Boston je bio sablasno pust. Cijeli je dan policija pretraživala kuće, od vrata do vrata. Do 18 sati policija je objavila kako vjeruju da je Džohar još uvijek sakriven negdje u četvrti, ali su ukinuli zabranu izlaska iz kuće. Stanovnik Bostona, David Henneberry, provjeravao je svoj čamac, parkiran u stražnjem dvorištu, na kojemu je najlonski prekrivač bio djelomično maknut. Kada je došao do čamca, vidio je velike mrlje krvi i čovjeka koji leži u njemu. Nazvao je 911 i za nekoliko minuta specijalne su postrojbe ispunile njegovo dvorište. Termokamera iz helikoptera utvrdila je da je Džohar u čamcu i još uvijek živ. Predao se, a u 20.45 bostonska je policija na Twitteru objavila da je uhićen. Nakon skoro 24 sataterora Boston je konačno mogao odahnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:26