BENJAMIN FERENCZ

Posljednji tužitelj Nirnberškog procesa: ‘Putin je ratni zločinac, to je jasno. Hoće li mu suditi? Čujte...‘

Ukrajinske vlasti s međunarodnim istražiteljima neumorno prikupljaju dokaze o ruskim ratnim zločinima na njihovom tlu

Ben Ferencz

 Everett Collection/Everett/Profimedia

Benjamin Ferencz, 102-godišnjak kojeg povijest pamti kao posljednjeg tužitelja u Nirnberškim procesima gdje se nacističkim časnicima sudilo zbog zločina u Drugom svjetskom ratu, kazao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin definitivno ratni zločinac.

Ukrajinske vlasti s međunarodnim istražiteljima neumorno prikupljaju dokaze o ruskim ratnim zločinima na njihovom tlu. Ferencz se pak, kao mladi odvjetnik, borio u brojnim bitkama tijekom Drugog svjetskog rata, a na bojišnicu je stigao s čuvenog sveučilišta Harvard.

- Bio je to horor, nešto neopisivo. Ušao sam u koncentracijske logore kada su oslobođeni. Kada sam stigao, postrojbe SS-a već su bile u bijegu. Američka vojska ih je pokušavala uhvatiti. Sve je bilo prepuno leševa, a na zemlji su ležali i neki ljudi koji su još pokazivali znakove života. U očima im se vidjelo da mole za pomoć. Svi su bili izgladnjeli. Bilo je to nezaboravno i vrlo traumatično iskustvo, uvijek ću se sjećati tih prizora - rekao je za CBS News.

On je predvodio tim istražitelja koji su uspjeli pronaći njemačke dokumente prema kojima se jasno vidi njemačka sistematska politika masovnih ubojstava. Uglavnom se radilo o Židovima izvan kampova, koji su pobijeni u gradovima u kojima su živjeli. Sa samo 27 godina mladi je odvjetnik dobio dužnost povesti proces protiv 22 nacistička lidera, svi su proglašeni krivima.

- Bilo je očigledno da su njihovi zločini strašni. Nije se moglo reći, u redu, ovo je bio prijestup. Ne, bio je to zločin koji se ponavljao i ponavljao. A sada se opet događa. U ovom trenutku, dok razgovaramo, ljude ubijaju, ljude koji su nevini i koji nemaju nikakve veze s ratom. Zlo kojem smo sudili u Nurnbergu opet je tu, među nama je, i moramo početi graditi humaniju i racionalniju osnovu naših društava - dodao je.

Iako u poznoj dobi, pridružio se ukrajinskom inoministru, bivšim svjetskim čelnicima te brojnim pravnicima kako bi se stvorio tribunal na kojem će se, po uzoru na Nurnberg, suditi ruskim ratnim zločincima, naročito ruskim čelnicima koje međunarodna javnost optužuje za agresiju i neopravdani rat. Ferencz smatra kako bi to bio vrlo važan korak jer bi poslao poruku da "ne možete poduzeti takvu agresiju protiv susjedne države ili protiv ikoga".

U slučaju ruske invazije na Ukrajinu Međunarodni kazneni sud zbog ruskog veta nema pravnih mogućnosti suditi zločincima, tako da je nužno stvoriti novi tribunal. Ferencz je uvjeren da će tamo biti suđeno i Putinu, jer je on za njega ratni zločinac.

- To je sasvim jasno, ne treba previše razmišljati - rekao je za CBS.

No, pitanje na koje nije znao odgovor je hoće li Putin doista susresti pravdu.

- On je izabrani predsjednik i ima brojne podupiratelje diljem zemlje - objašnjava.

Ruskom predsjedniku poslao je jednostavnu poruku: 'Zaustavite rat. Uporaba sile relikt je prošlosti. Tragično je što je naša sposobnost da ubijemo ljude postala veća od moći da im pomognemo i to moramo promijeniti'.

- Moramo shvatiti da je čovječanstvo na prvom mjestu i cilj nam mora biti humaniji svijet u kojem vlada mir, a ne moć, snaga. Moramo biti tolerantni, moramo biti strpljivi ali i uporni. Kad budete imali 102 godine kao ja reći ćete da ste jednom vidjeli čovjeka od 102 godine kako vam ovo govori te da je bio u pravu - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:26