SJEVERNA IRSKA

Poslodavac radnicima: Idete li na WC, smanjit ćemo vam plaću!

86 radnika tvornice za preradu mesa u Sjevernoj Irskoj podiglo je tužbu jer im se na kraju mjeseca smanjuje plaća za određeni iznos, proporciolan njihovom korištenju toaleta
 CROPIX

Radnici mesoprerađivačke tvornice u Sjevernoj Irskoj koji tvrde da im poslodavac smanjuje plaću svaki put kad napuste radno mjesto i odu na toalet, odlučili su tužiti tvornicu Dunbia iz grada Dungannona, piše DailyMail.

Sindikat tvrdi da je 86 radnika te tvrtke podiglo tužbu jer moraju "kucati" kartice svaki put kad idu na WC, te im se na kraju mjeseca smanjuje plaća za određeni iznos, proporcionalan njihovom korištenju toaleta.

Slučaj se nalazi na razmatranju kojime se pokušava ustanoviti koliko radnika ima osnove za podizanje tužbe i pokretanje pravnog postupka.

Radnici su zabrinuti jer tvrde da bi im plaća po satu mogla pasti ispod minimalne razine zagarantirane zakonom.

"Za odlazak na WC potrebno je 15-20 minuta jer moramo izaći na poseban izlaz i proći sve potrebne higijenske kontrole", kaže Cathy Rudderforth iz sindikata.

Bivši zaposlenik Miroslaw Mataga, koji je dobio otkaz zbog protivljenja ovakvom rezanju nadnica, tvrdi da mu je tjedno oduzimano između 25 i 30 funti zbog korištenja WC-a.

Poslodavac kaže da se ovakav pristup koristi već 5 godina, i da nikada nije bilo nikakvih poteškoća.

Slučaj će se naći na sudu sljedeće godine.

Kompanija koja se bavi preradom mesa, ostvaruje godišnji promet od 400 milijuna funti, posjeduje 10 proizvodnih lokaliteta diljem Ujedinjenog Kraljevstva i snabdijeva sve veće supermarkete na Otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:35