FRANCISCO FRANCO

Posmrtni ostaci španjolskog diktatora bit će premješteni za dva tjedna

Francisco Franco (u krugu)
 Getty images / REUTERS

Posmrtni ostaci španjolskog diktatora Francisca Franca za dva tjedna će biti premješteni iz mauzoleja udaljenog 50-kilometara od Madrida na javno groblje pored glavnog grada Španjolske, izvijestila je u petak potpredsjednica španjolske vlade Carmen Calvo.

„Do 25. listopada Franco će otići iz Doline palih“, rekla je Calvo na konferenciji za medije u Madridu nakon redovitog sastanka ministara.

General Francisco Franco upravljao je vojnom diktaturom Španjolskom od pobjede u građanskom ratu 1939. godine do svoje smrti 1975. godine.

Dolina palih, mauzolej s bazilikom iznad kojih se uzdiže 150 metara visoki križ, izgrađena je 1958. godine u brdima Guadarrama. Izgradnju je bio naložio Franco. Ondje se nalaze kosti nekad zaraćenih republikanaca i nacionalista. Francova grobnica nalazi se ondje 44 godine.

Španjolska socijalistička vlada premijera Pedra Sáncheza je, po dolasku na vlast prije 15 mjeseci, pokrenula ekshumaciju Francovih ostataka tvrdeći da oni ne smiju ostati u mauzoleju financiranom javnim novcem te da to mjesto služi za odavanje počasti diktatoru, a trebalo bi biti mjesto pijeteta žrtvama obiju strana tijekom španjolskog građanskog rata i poraća.

Tome su se protivili Francovi unuci uloživši sudsku žalbu. Prošli mjesec je Vrhovni sud odbacio žalbu.

Od danas će početi pripreme za premještanje ostataka na javno groblje u predgrađe El Pardo, udaljeno 15 kilometara od Madrida. Ondje je pokopana Francova supruga Carmen Polo.

Vlada i sud su odbacili raniju ideju Francovih unuka o premještanju posmrtnih ostataka u madridsku katedralu Almudena, u središtu grada, u čijoj se kripti nalazi grobnica Francove kćeri Carmen.

U Španjolskoj će se 10. studenog održati parlamentarni izbori pa oporbena desnica tvrdi da je premještanje ostataka dio predizborne kampanje, dok socijalistička vlada i oporbena ljevica napominju da je to nešto što je još ranije trebalo napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:19