KRIZA SE NASTAVLJA

Posrednici SAD-a i EU otkazali dolazak u BiH: ‘Nema smisla, tamo nitko nije spreman za kompromis‘

Procjena je kako u sadašnjim okolnostima nije moguće očekivati nikakav napredak u pregovorima o izmjenama izbornog zakona

Željko Komšić, sir Stuart Peach, Šefik Džaferoviž, Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

SAD i Europska unija otkazale su svoje posredovanje u pregovorima u izbornoj reformi u BiH jer među vodećim političkim strankama u toj zemlji nema spremnosti za kompromis, ali i zato što se politička kriza produbila zbog separatističkih planova koje provode vlasti Republike Srpske, potvrđeno je u srijedu.

U zajedničkoj izjavi veleposlanstava SAD-a i delegacije EU-a u Sarajevu potvrđeno je kako su njihovi posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst odustali od najavljenog dolaska u BiH jer je procjena kako u sadašnjim okolnostima nije moguće očekivati nikakav napredak u pregovorima o izmjenama izbornog zakona.

"Politički lideri nisu obavili posao koji je nužan za usklađivanje političkog sustava BiH s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije prouzročene odlukama Narodne skupštine Republike Srpske od 10. prosinca politička kriza se produbljuje", stoji u izjavi u kojoj je istaknuto kako u ovakvim okolnostima nema smisla pregovarati prije kraja ove godine.

SAD i EU podsjećaju kako domaći političari imaju odgovornost dogovoriti ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti potporu u parlamentu BiH pri čemu je važno osigurati da budući izbori budu sigurni, ali su odgovorni i za to da ispune obećanja o uspostavi nove vlade Federacije BiH na temelju rezultata izbora provedenih još 2018. godine.

Ta vlada nije formirana jer je to blokirao HDZ BiH pokušavajući na taj način ishoditi ustupke Stranke demokratske akcije (SDA) za promjene izbornog zakona.

"Apeliramo na stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Suština demokracije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije vlasti (BiH)", stoji u izjavi.

EU i SAD ističu kako su uložili napore da bi potaknuli dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana uz rješavanje problema diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prijevara.

Dodali su kako je političkim strankama u BiH jasno što moraju napraviti kako bi riješili temeljne uzroke kronične političke krize u BiH odnosno korupciju, nedostatak povjerenja i niskih demokratskih standarda pa su sad i odgovorne da to učine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 13:26