DRAMATIČNA SITUACIJA

Postaje li Berlin grad slučaj: ‘Postali smo metropola kaosa, vlasti ne mogu građanima jamčiti sigurnost‘

Napadi na policajce i vatrogasce u novogodišnjoj noći u Berlinu su vruća tema u predizbornoj kampanji u njemačkom glavnom gradu

Napadi na policiju i vatrogasce u novogodišnjoj noći u Berlinu

 Julius-christian Schreiner/Dpa Picture-alliance Via Afp

Berlinska gradonačelnica Franziska Giffey (SPD) odlučno odbija optužbe da je Berlin grad izgrednika. A one dolaze ne samo od berlinskih konzervativnih političara, već i od onih na saveznoj razini. Naročito iz Bavarske. Tamošnji premijer Markus Söder (CSU) ne propušta priliku da uputi kritiku na račun političkih protivnika socijaldemokrata, piše Deutsche Welle.

"Berlin je sve više grad kaotičnih, koji nisu u stanju da svojim građanima jamče sigurnost", optužuje demokršćanin Söder. Šef bavarske vlade posprdno govori i o izborima za berlinski parlament, koji se zbog brojnih nepravilnosti, a po odluci berlinskog Ustavnog suda, moraju ponoviti 12. veljače ove godine. I upravo ova tema igra veliku ulogu i u ovdašnjoj izbornoj kampanji koja je uveliko počela.

‘145 izgrednika u gradu koji ima skoro četiri milijuna stanovnika, o čemu mi ovdje uopće govorimo‘, pita Giffey. U međuvremenu su i ove brojke korigirane. ‘Ovaj broj se odnosi na sve delikte počinjene u novogodišnjoj noći‘, objavila je policija i dodala da je u izgredima sudjelovalo 139 muškaraca i šest žena: 45 Nijemaca, 27 Afganistanaca, 21 Sirijac, ali i Francuzi, Talijani i Srbi. Njih 38 je optuženo za direktne napade na policajce i vatrogasce te sprječavanje osoblja za prvu pomoć u vršenju njihovih dužnosti. To je izazvalo posebno ogorčenje, ne samo političara već i stanovništva. ‘Kako se može napadati one koji žele i trebaju pomoći‘, pitali su se prije svega građani berlinske općine Neukölln u kojoj je bilo najviše izgreda u novogodišnjoj noći.

Rasistički tonovi u političkim diskusijama

Broj izgrednika stranog porijekla je igrao posebnu ulogu u optužbama Södera te Friedricha Merza, predsjedavajućeg Kluba zastupnika CDU/CSU-a u Bundestagu i time najvažnijeg oporbenog političara u Njemačkoj. Političari lijeve orijentacije optužuju desnicu za ‘rasističke reflekse‘. Berlinska senatorica za unutarnje poslove Iris Spranger (SPD) navodi da rasprave o migraciji ne smiju biti u prvom planu.

‘Ja sam nedavno susrela arapske i afganistanske poduzetnike u ovom gradu. Među njima su liječnici, apotekari, poduzetnici u različitim branšama, koji su značajan gospodarski faktor u Berlinu. Svi oni osuđuju izgrede, ali opominju da se sadašnjim političkim diskusijama dolijeva ulje na vatru i zaoštrava ionako napeta politička situacija‘, izjavila je senatorica na jednoj od rasprava u berlinskom parlamentu.

Opunomoćenica za integraciju općine Neukölln Güner Yasemin Balci, i sama stranog porijekla, također opominje da se migranti ne smiju paušalno optuživati: ‘Ovdje se radi mahom o problematičnim mladim muškarcima, koji imaju pogrešne svjetonazore i uzore. Oni sada trebaju biti adekvatno kažnjeni.‘

Gradonačelnica organizira konferenciju

Franziska Giffey nije dugo oklijevala da se značajnije pozabavi ovim problemom . Prošli tjedan je u svom sjedištu, berlinskoj Crvenoj vijećnici, organizirala konferenciju na koju je pozvala predstavnike policije i pravosuđa, civilnog društva te različitih socijalnih projekata za migrante. ‘I ovi mladi su berlinska djeca‘, izjavila je Giffey nakon konferencije i najavila višemilijunsku financijsku pomoć migrantskim organizacijama u berlinskim općinama koje predstavljaju žarišta ovog problema. Njihovi predstavnici su bili mahom zadovoljni. ‘Napokon se ne priča o nama, nego s nama‘, bile su neke od reakcija.

Znanstveni suradnik i doktorant hamburške Bucerius visoke škole za pravo Ademir Karamehmedović također pozitivno ocjenjuje rezultate konferencije: ‘U međuvremenu znamo da je situacija bila dramatična, ali ne u toj mjeri kao što su tvrdili političari desnice nakon izgreda. Berlinska gradonačelnica je odradila dobar posao, ona govori o politici pružanja ruke, ali i postavljanja granica. Pružena ruka mora značiti davanje većih šansi mladima migrantskog porijekla u Njemačkoj. Moraju se poboljšati programi za integraciju i socijalni rad kao i postaviti granice tamo gdje mladi ne akceptiraju pravnu državu. Oni moraju biti konzekventno kažnjeni‘, kaže za DW mladi stručnjak bh. porijekla, koji je studirao pravo i u Berlinu.

Friedrich Merz je nakon konferencije izjavio da ovakvi susreti ne donose ništa i da su samo dio izborne kampanje. No Franziska Giffey najavljuje njen nastavak 22. veljače ove godine, deset dana nakon izbora u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:37