URAGAN MELONI

Postala je prava zvijezda, renome joj leti u nebo, a uz jednu je kavu umirila temelje Europe

Jedino ona može razgovarati s europskim političkim buntovnicima, smatraju u Bruxellesu

Giorgia Meloni

 Roberto Monaldo/Lapresse/Profimedia/Roberto Monaldo/lapresse/profimedia

Dugotrajna blokada novčane pomoći koju je Europska unija htjela poslati Ukrajini mađarskog je premijera Viktora Orbána koštala i to malo prijatelja i saveznika koje je donedavno imao. Uoči prošlotjednog hitnog samita Europske unije, dok su ga lideri zemalja članica pritiskali da popusti i odobri slanje novca Kijevu, Orbán se htio nekome požaliti, s nekim porazgovarati o onome što ga tišti. U ključnom mu je trenutku prišla talijanska premijerka Giorgia Meloni, još jedna europska čelnica koja baš i ne ljubi Bruxelles. Orbán joj se tijekom sastanka uz piće koji je trajao sat vremena požalio da se EU prema njemu zbog njegovih desnih politika ne odnosi pošteno. Meloni, također desničarka, rekla je da je na vlastitoj koži osjetila te predrasude. Međutim, jedan europski dužnosnik koji zna o čemu su Mađar i Talijanka pričali rekao je da je Meloni Orbánu rekla da je pokušala surađivati s Bruxellesom, a ne napadati ga. Talijanska je premijerka rekla da je EU time prisilila surađuje s njom te da se Bruxelles na koncu složio da je Italija napravila sve što je trebala kako bi dobila milijarde eura za oporavak od pandemije koronavirusa. Orbán je na koncu odobrio slanje novčane pomoći Ukrajini. Bio je to velik trenutak za Europu, a i za Meloni, koja je pokazala da može biti jedna od najutjecajnijih europskih lidera, piše The New York Times.

image

Predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vijeća Europe, Charles Michel, predsjednik Francuske Emmanuel Macron, talijanska premijerka Giorgia Meloni, mađarski premijer Viktor Orban i njemački kancelar Olaf Scholz

Ludovic MARIN/AFP

Kada je Meloni u listopadu 2022. godine postala predsjednica Vlade Talijanske Republike, mnogi su se briselski političari zabrinuli da će potkopavati Europsku uniju. Međutim, a kako je pokazala situacija s Orbánom, Meloni se pozicionirala kao desničarka koja može pričati s još desnijim desničarima. U trenutku kada se Europa sve više i više približava desnim politikama, moguće je da će joj se Unija u budućnosti češće obraćati. "Ona voli biti most", rekao je za The New York Times Roberto D’Alimonte, politolog sa Sveučilišta LUISS Guido Carli u Rimu. D’Alimonte je dodao da je Meloni odlučila da više neće propagirati anti-EU ideje te da će postati pragmatična europska političarka koja zna da Italiji treba "sva moguća pomoć" koju joj Unija može dati. Međutim, politolog kaže da se Meloni samo djelomično približila mainstreamu te da još uvijek želi oslabiti Bruxelles. Talijanska je premijerka navodno tražila načine da to napravi već na nadolazećim izborima za Europski parlament.

Nije odbacila desničarske stavove

Unatoč tome, Meloni je umirila europski politički establišment. Pokazala je rezolutnost kada je riječ o Ukrajini, priklonila se Sjedinjenim Američkim Državama i Sjevernoatlantskom savezu te izuzela Italiju iz kineskog plana za europsku ekonomsku ekspanziju. Ublažila je svoju anti-EU retoriku i smanjila govorancije o napuštanju eurozone i Unije. Slično se ponašaju i neki drugi europski desničari, no ne i Alternativa za Njemačku (AfD). Što se tiče drugih pitanja kao što su recimo migracije, Europa se približila njezinim tvrđima stavovima. Meloni je zajedno s EU radila na postizanju dogovora s Tunisom oko nedolaska tuniških migranata u Italiju. Nedavno je u Rimu organizirala samit afričkih političkih lidera kako bi zaustavila migracije i pomogla Europi da pronađe alternativne izvore energije. Ugled koji uživa u europskim desničarskim krugovima zbog tih pro-EU aktivnosti nije pretrpio štetu. Dapače, mnogi se desničari trude pokazati da mogu surađivati s establišmentom. Francuska desničarka Marine Le Pen ublažila je potporu koju je davala predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putin i anti-EU retoriku. Le Pen se nada da će joj ti potezi omogućiti da pobjedi na francuskim predsjedničkim izborima koji će se održati 2027. godine. Meloni je evoluciju Le Peninih stavova o Rusiji nazvala "interesantnom".

image

Giorgia Meloni i predsjednik Afričke unije Comorian Azali Assoumani

Andreas Solaro/Afp

Nicola Procaccini, europarlamentarac iz redova stranke Braća Italije koju Meloni vodi, rekao je da bi naginjanje Europe udesno od talijanske premijerke napravio važan centar gravitacije. Procaccini, supredsjednik Kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti u Europskom parlamentu, dodao je da je Meloni pomoglo to što je talijanska vlada jedna od najstabilnijih u EU. Procaccini je istaknuo da se aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron ne može kandidirati na idućim predsjedničkim izborima, da je ljevici naklonjena njemačka vlada jako slaba, a krajnje lijeva španjolska vlada ekstremno slaba.

Meloni se politički razmahala jer njezina stranka u domovini uživa veliku potporu, potporu koja je narasla otkad je u listopadu 2022. preuzela vlast. Kad je preminuo njezin koalicijski partner Silvio Berlusconi, riješila se političara sklonog ekscesima i naklonjenog Vladimiru Putinu. Njezin drugi koalicijski partner, nekoć vrlo popularni Matteo Salvini, stara je vijest. On se pokušava steći potporu krajnje desnice koja Meloni vidi kao prvorođenu kći. S druge strane, talijanska je ljevica u rasulu. Iako radi na ublažavanju svog imidža, Meloni je nekim svojim potezima pokazala da još uvijek gaji desničarske stavove i ideje. Talijanska je premijerka predložila da se kriminalizira surogatsko majčinstvo te da se ustav promijeni kako bi premijer imao veće ovlasti. Međutim, niti jedan od ta dva prijedloga nije naišao na potporu glasača.

Desnica ipak nije toliko popularna

Stručnjaci tvrde da su njezini suradnici nesposobni, a tu su tezu obranili propašću poreza na dodatne profite koje su banke zgrnule tijekom inflacije. Premda su ukazali da Meloni još uvijek nije provela prave, korjenite reforme, slažu se da je pragmatična političarka koja je stabilizirala talijansku političku scenu te da udaljila od svojih ranijih populističkih i zapaljivih izjava. Iako dolazi iz krugova koji se protiv globalizaciji, Meloni vodi računa o međunarodnim tržištima. Nakon što je godinama kritizirala vodstvo Europske unije, sada surađuje s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

image

Giorgia Meloni

Filippo Monteforte/Afp

Von der Leyen pripada Europskoj pučkoj stranci, velikoj grupi europskih mainstream konzervativaca. Meloni je na čelu Europskih konzervativaca i reformista, grupe koja konkurira Pučanima, a u kojoj su i španjolska krajnje desna stranka Vox te poljska stranka Pravo i pravda, dvije stranke koje su nedavno doživjele poraze na izborima u svojim zemljama. Ta su dva poraza sugerirala da krajnje desne politike možda i nisu toliko popularne. Procaccini je rekao da je moguće da Orbánova stranka Fidesz, koja je napustila Pučane nakon što Europska komisija nagazila mađarskog premijera, razmišlja o pridruživanju Europskim konzervativcima. "Meloni je jedna od rijetkih osoba koje mogu razgovarati s Viktorom Orbánom", rekao je Procaccini.

Protivnica Europskog zelenog plana

Nadolazeći izbori za predsjednika Europske komisije pokazat će kakvo je političko raspoloženje u Europi, ali i kakve su ambicije talijanske premijerke. Meloni 2019. nije podržala Ursulu von der Leyen, no ove bi godine to mogla napraviti jer je vidjela da može profitirati od dobrih odnosa s predsjednikom Europske komisije. The New York Times navodi da se očekuje da će Meloni ili podržati von der Leyen ili da se neće protiviti njezinoj kandidaturi. Meloni će gotovo sigurno pokušati nekog Talijana postaviti jednu od važnih europskih funkcija. To će joj dati još više moći i utjecaja. Analitičari kažu da će Meloni steći dosta moći ako potpora koju pruži von der Leyen bude presudna za njezin reizbor.

image

Giorgia Meloni

Isabella Bonotto/Afp

Ako Meloni poboljša svoju poziciju, Procaccini kaže da će se talijanska premijerka založiti za ukidanje Europskog zelenog plana, niza politika koje je okarakterizirala kao klimatski fundamentalizam, a koje su dovele do prosvjeda poljoprivrednika u nekoliko europskih zemalja. Procaccini je dodao da će Meloni nastaviti inzistirati na strožim kontrolama europskih granica te da će tražiti da Europa zajedno surađuje na velikim strateškim pitanjima, a da se manje petlja u nacionalne probleme. Koristit će suverenističku retoriku kako bi osnažila zemlje članice, a oslabila Uniju, ali ne do te mjere da bi se ona raspala, rekao je Roberto D’Alimonte, politolog sa Sveučilišta LUISS Guido Carli u Rimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:30