RISKANTAN POSAO

'POSTALI SMO SUPERŠIRITELJI KORONE, A DA TO NISMO NI ZNALI' Stjuardesa s leta s kojeg se proširio virus: 'Da sam barem ranije prepoznala simptome'

 
Ilustracija
 Manfred Bail / imageBROKER / Profimedia

Gabrielle Wilson je uživala u šetnji sa svojom djecom jednog proljetnog poslijepodneva, kad ju je iznenada obuzela slabost, piše Guardian.

'Pogodilo me kao tona cigli. Morala sam sjesti na pločnik', kaže ova dugogodišnja stjuardesa. Strašna bol u mišićima premještala joj se tijelom praćena velikom suhoćom grla s kakvom se još nije susrela.

Wilson, koja radi za Air Canadu i koja je željela biti predstavljena pseudonimom, nedavno je letjela iz Toronta za Frankfurt i nazad. Navikla na povremene nelagode koje izaziva njen posao, nije obraćala previše pažnje na simptome.

'Nisam hipohondar. Nije mi ni palo na pamet da bih mogla imati koronavirus', kazala je Wilson.

Međutim, te večeri dobila je visoku temperaturu i osjetila pritisak u prsima, 'kao da joj je netko zavezao elastičnu traku oko pluća'.

Do sljedećeg jutra njezino je tijelo bilo vrlo slabo, obuzela ju je groznica, a njezinu uobičajenu mirnoću zamijenila je panika.

Zarazila svoje bližnje

Sljedećih nekoliko dana provela je u karanteni u podrumu svoje kuće, no i članovi njezine obitelji počeli su osjećati simptome te joj je postalo jasno da je zarazila svoje bližnje Covidom-19.

Njezino iskustvo potvrdilo je mišljenje mnogih ljudi da je njezina profesija opasna te da se virusi sele s putnika na kabinsko osoblje u hermetički zatvorenom okruženju tijekom višesatnog leta.

A kako su se granice zatvarale i građani se vraćali u svoje matične zemlje, Wilson se boji da su članovi kabinskog osoblja – od kojih neki uopće nisu imali simptome – postali 'superširitelji' koronavirusa i potencijalno zarazili mnoge druge.

Kad je Wilson shvatila da nešto nije u redu, oklijevala je da ode u bolnicu, zabrinuta da će dodatno opteretiti kanadski zdravstveni sustav koji je već bio pod pritiskom prvog vala zaraženih Covidom-19.

'Noćima nisam spavala, što nije nimalo pomoglo u mojoj borbi protiv bolesti. Razmišljala sam o obitelji, no mogla sam ih vidjeti samo preko FaceTimea', kazala je. Jedini stvarni kontakt s njima bio je kad su joj donosili hranu i ostavljali je na pragu podrumskih vrata.

Nakon šest dana, dobila je rezultate testiranja koji su bili pozitivni, no tek je tada doznala da nije jedina koja se zarazila tijekom leta. I sedam drugih članova posade Air Canade – dva pilota i pet stjuardesa – bili su pozitivni na koronavirus i svi su se zarazili tijekom povratka iz Njemačke.

Ekipa je letjela na Boeingu 777-300, najvećem avionu u floti te kompanije koji može ponijeti i do 450 putnika.

'Mi taj avion zovemo zrakoplovom visoke gustoće. Ironično, znam', kaže Wilson.

'Zarazni let'

Dvojica pilota koji su bili pozitivni, putovali su biznis klasom. Wilson je radila u stražnjem dijelu aviona – dakle, na suprotnoj strani.

'To me navelo da pomislim da je na tom letu bilo mnogo pozitivnih na koronavirus', kaže Wilson.

U međuvremenu, i članovi njezine obitelji počeli su razvijati simptome: visoka temperatura, poteškoće s disanjem i bolovi u mišićima.

Dok se borila s groznicom i bolovima, strahovito ju je pekla i savjest jer je mislila da ne bi zarazila članove obitelji da je ranije prepoznala simptome Covida-19 te tako poštedjela muža i dvije kćeri.

I dok su simptomi u njezinoj obitelji još bili i blagi u usporedbi sa svima onima koji su završili u bolnici i na respiratoru, virus je svejedno uzeo mentalni danak.

'Nisam puno pratila vijesti o koronavirusu jer smo to proživljavali. No neizvjesnost te izjeda i utječe na tvoje mentalno zdravlje', kazala je Wilson. Danima nisam mogla zaspati. Tresla sam se, a moj je mozak radio sto na sat. Bilo je stvarno teško.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 15:10