‘DOBAR PRVI KORAK‘

Postignut preliminarni dogovor američkih senatora o reformi zakona o posjedovanju oružja

Skupina senatora iz demokratske i republikanske stranke postigla je preliminarni dogovor da se izbjegne duga rasprava

Prosvjed protiv oružja

 Mohammed Elshamy/Anadolu Agency Via Afp

Skupina američkih senatora iz obje najveće stranke, uključujući dovoljno republikanaca da bi se izbjegla duga rasprava, objavila je u nedjelju da su postigli preliminarni dogovor o reformi zakona o posjedovanju oružja.

Prijedlog zakona uključuje potporu za državne zakone za privremeno oduzimanje oružja sudskim putem, strože provjere kupaca oružja mlađih od 21 godinu i suzbijanje prakse kupnje oružja umjesto neke druge osobe koja ne bi prošla provjeru.

Ne sadrži pak druga ograničenja koja zagovaraju demokrati i predsjednik Joe Biden poput podizanja dobi za kupnju poluautomatskih puški na 21 ili nova ograničenja za jurišne puške.

Desetero republikanaca iskazalo je potporu za preliminarni dogovor, što znači da bi on mogao doći do glasanja o usvajanju i prevladati otpor drugih republikanaca koji se protive većini mjera za kontrolu posjedovanja oružja.

Pregovori koji su doveli do dogovora uslijedili su nakon niza masovnih pucnjava u SAD-u, uključujući u školi u Uvaldeu u Teksasu prošli mjesec kada je poginulo 19 djece te pucnjavu u svibnju u supermarketu u Buffalu u New Yorku u kojoj je poginulo 10 Afroamerikanaca.

Vođa senatske većine Chuck Schumer, demokrat, ocijenio je u priopćenju da je plan "dobar prvi korak" koji bi mogao "otežati potencijalnim masovnim ubojicama da brzo nabave jurišne puške uvođenjem pojačanih provjera kupaca oružja mlađih od 21 godine".

SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama.

Drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja.

Prijedlog zakona u Senatu mora dobiti 60 glasova od ukupno 100 da bi se izbjegla duga rasprava u cilju odgode ili sprječavanja njegova usvajanja. Pedeset glasova imaju republikanci i pedeset demokrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:39