POBUNA U RUSIJI

Potaknule su kraj rata u Afganistanu, sada žele zaustaviti i Putina: ‘Pripremio se suočiti s njima‘

‘Naši momci tamo nisu željeli ovaj rat. Mislili su da idu na običnu vojnu vježbu, no završili su u mašini za mljevenje mesa‘

Pogreb ruskog vojnika na Uralu

 East2west News/Willwest News/Profimedia

Iako Vladimir Putin uporno tvrdi da invazija na Ukrajinu ide prema planu, tisuće žena u Rusiji s time se ne slaže, piše Telegraph. Te žene su tugujuće majke, sestre i supruge mrtvih ruskih vojnika.

'Ovo nije naš rat, mi ga nismo započele. Ovo je rat naše vlade', kazala je Anastasia Banšikova iz Orenburga u središnjoj Rusiji gdje živi s trogodišnjom kćerkom.

'Jako se bojim. Znam da naši momci tamo nisu željeli ovaj rat. Mislili su da idu na običnu vojnu vježbu, no završili su u mašini za mljevenje mesa', kaže. 'Želim da sve što prije završi, mirno i sa što je moguće manje žrtava.'

Ovo je priča o mladoj obitelji iz središnje Rusije koju je razorio Putinov rat.

Banšikova je odlučila progovoriti nakon što je primila poziv ruskog časnika koji ju je obavijestio da je njezin 21-godišnji suprug Viktor poginuo u borbi u Ukrajini.

No Banšikova nije jedina. Unatoč propagandi Kremlja, koja je pokušala sakriti informacije o žrtvama, diljem Rusije se pojavljuju znakovi da još tisuće žena i majki dijele njezin strah i ljutnju.

U telefonskom pozivu koji su prošli tjedan presreli ukrajinski obavještajci, jedna ruska majka moli svojega sina da položi oružje i vrati se kući. 'Vova, ne. Julija je isto rekla da je dobro, ali jučer su došli i rekli joj da je njezin suprug ubijen. I Kristinin muž je ubijen', kaže žena. 'I naš je susjed ubijen, nema više nikoga.'

Prema posljednjim procjenama Kremlja, od početka Putinove invazije ubijeno je 1.400 vojnika. Ukrajinci, pak, procjenjuju da je poginulo deset puta više ruskih vojnika, dok Amerikanci misle da je pravi broj poginulih negdje između.

No za Putina istina je mnogo manje važna od kremaljske verzije stvarnosti, a on je uposlio čitavu svoju propagandnu mašinu kako bi uvjerio ljude da sve ide prema planu, ali i policiju koja ima zadatak suzbiti bilo kakvo neslaganje.

Onima koji kritiziraju rat, prijeti uhićenje. Tisuće Rusa liberalnijih stavova napustili su zemlju, a kremaljska propaganda isprala je mozgove ostatku stanovništva.

Iskreni izljevi podrške ratu, uobičajen su prizor u Rusiji. Zloglasno slovo 'Z' ispisano je diljem ruskih gradova, a oštre sankcije Zapada iskorištene su za galvaniziranje podrške Kremlju. No Kremlj je svjestan svoje Ahilove pete.

U 80-ima su upravo majke ubijenih sovjetskih vojnika, koji su se u vrećama za leševe vraćali iz Afganistana, preokrenule stav javnosti protiv rata koji je vodio SSSR. Nakon deset godina rata, ta je ljutnja 1989. potaknula sovjetsko povlačenje iz Afganistana i potkopala vlast tadašnjeg predsjednika Mihaila Gorbačova. On je svrgnut s vlasti samo dvije godine kasnije.

Putin je svjestan opasnosti koju mu predstavljaju ljutite žene i pripremio se da se suoči s njima, kazao je iz Moskve analitičar zbivanja u Rusiji, koji je želio ostati anoniman.

'Putin je bio tu tijekom rata u Čečeniji i u Afganistanu. Uvjerio se koliko moćni mogu biti njihovi glasovi', kazao je. 'No iako su važni, u ovom trenutku nisu baš previše glasni. Utišava ih buka propagandnih kanala, a sovjetske ženske skupine su postale dijelom ministarstva obrane.'

Gospođa Banšikova iz Orenburga kaže kako joj budućnost djeluje vrlo mračno. Njeni dani ispunjeni su brigom za njezinu trogodišnju kćer, a sada i pružanjem podrške drugim novim ruskim udovicama.

'Jučer je poginuo najbolji prijatelj mog muža. Njegova kći je jučer napunila mjesec dana, a on je nikada nije vidio', kaže.

Njezin glas nije zadrhtao tijekom telefonskog razgovora - i nije plakala. Ali njezina duboka tuga bila je jasna.

Na svom profilu na ruskoj društvenoj stranici VK, napisala je: 'Poginuo je.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:44