PLAN PENTAGONA

Potez koji će dodatno razbjesniti Putina: SAD vraća nuklearne bombe u Ujedinjeno Kraljevstvo

U zahtjevu za proračun u 2023. stoji da će se poboljšati skladištenje nuklearnog oružja u Zapadnoj Europi
 HO/US AIR FORCE/AFP

Više od desetljeća nakon što su Sjedinjene Države povukle svoje posljednje nuklearne bombe iz Ujedinjene Kraljevine, posljednji Pentagonov proračunski zahtjev za fiskalnu godinu 2023. sugerira da bi se oružje te vrste moglo vratiti na britansko tlo.

Iako zasad nije potvrđeno, takav bi potez omogućio lovcima Lockheed Martin F-35A američkih zračnih snaga i borbenim mlažnjacima F-15E Strike Eagle u Ujedinjenoj Kraljevini neposredan pristup bombama B61, uključujući najnoviju varijantu B61-12.

Strateški potez

Savez američkih znanstvenika (FAS) skrenuo je pozornost na redak u zahtjevu za proračun koji tvrdi da će se poboljšati skladištenje nuklearnog oružja diljem Zapadne Europe. Uz postojeće lokacije u zračnim bazama u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj, zahtjev je na popis dodao Ujedinjenu Kraljevinu.

Dokument koji je pregledao FAS spominje poboljšanje "sigurnosnih mjera, komunikacijskih sustava i objekata". Nuklearne bombe u proračunu nazivaju se generičkim izrazom "posebno oružje".

Ako je proračunski zahtjev točan, kao što upozoravaju američki znanstvenici, mogao bi to biti značajan strateški potez. Prvo, to bi bio još jedan znak približavanja SAD-a i Britanije koja je od hladnog rata i ranih 1950-ih skladištila američko nuklearno oružje. Velika Britanija prestala je biti na popisu zemalja 2008., ali i dalje ima skladišta i zračne baze koji mogu pohraniti oružje.

Bombe bi vjerojatno bile pohranjene u reaktiviranim podzemnim trezorima, od kojih su 33 dostupna u vojnom skladištu u Lakenheathu od 90-ih, prema FAS-u. RAF Lakenheath zračna je baza u istočnoj Engleskoj u kojoj je 48. borbeno krilo američkoga ratnog zrakoplovstva.

Procjenjuje se da je u bazi pohranjeno 110 bombi B61. No, nema detalja o tome koliko bi se streljiva tamo pohranilo pod uvjetom da je to plan Pentagona. Baza je trenutačno u procesu zamjene svojih lovaca F-15C modernijim F-35A koji mogu dobiti dozvolu za korištenje nove bombe B61-12.

Lokalne eskadrile

Trenutačno jedina druga baza s američkim zrakoplovima baziranim uz nuklearne bombe u Europi je zračna baza Aviano u Italiji u kojoj se nalaze borbeni zrakoplovi F-16C/D američkih zračnih snaga. Postoje dodatni B61 u zračnoj bazi Incirlik u Turskoj, ali američki zrakoplovi koji bi ih mogli koristiti nisu tamo stalno stacionirani.

Druge baze u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj oslanjaju se na lokalne eskadrile kako bi "posuđeno" oružje stavile na korištenje tijekom nuklearne razmjene ili krize.

Potez SAD-a mogao bi izazvati ljutnju Rusije i dodatno zakomplicirati odnose između Istoka i Zapada na kontinentu. Američki dužnosnici rekli su da je američki predsjednik Joe Biden odustao od prijašnjeg obećanja da će upotrijebiti nuklearno oružje samo kako bi odvratio nuklearni napad protiv SAD-a te je razmotrio njegovu upotrebu i za nenuklearne prijetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:49