POLITIČKE IGRE U DOBA KORONE

POTEZ VIKTORA ORBANA ŠOKIRAO SLUŽBENO SARAJEVO Šefica BiH diplomacije zgrožena 'manevrom' mađarskog premijera uputila Budimpešti prosvjednu notu

 
Viktor Orban
 Alberto PIZZOLI / AFP

Mađarska, odnosno njen premijer Viktor Orbán, koji je sebi u ovo doba korone odredio ovlasti gotovo na nivou Luja XIV. odnosno 'Kralja Sunca', najavila je da će u četvrtak, 16. travnja, u srpski entitet Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, odaslati medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa.

To je, naravno, šokiralo Sarajevo te je tamošnja ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, inače svojedobno prva veleposlanica BiH u Hrvatskoj, uputila je prosvjed svom mađarskom kolegi Péteru Szijjártóu, ali i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borellu.

Turković je zgrožena činjenicom da neke zemlje EU "selektivno daju pomoć i donacije određenim administrativnim regijama, teritorijima ili čak određenim etničkim grupama unutar Bosne i Hercegovine". Turković u svom obraćanju Bruxellesu navodi da je BiH "multietnička i multikulturalna zemlja s političkom i društvenom ravnotežom koja teži ravnopravnosti svih svojih građana".

Sarajevo je potpuno zbunjeno zbog toga što se Mađarska odlučila na ovakav potez, premda se može "shvatiti" Orbánov manevar. On želi u okruženju stvoriti neke svoje epigone, poput Janeza Janše u Sloveniji, a svakako pikira na Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

Želi u svoju orbitu privući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, ali tu mu najviše smeta predsjednik Zoran Milanović, koji često zna "oplesti" Orbána i njegov način vladavine.

Orbán svakako ovom gestom pomoći samo Miloradu Dodiku, šalje vrlo jasnu političku poruku, nastojeći iz situacije s koronom izvući, za ubuduće, neku novu poziciju Mađarske u Europi, s obzirom na to da se našao na udaru Bruxellesa zbog davanja sebi neviđenih ovlasti kojima je derogirao demokratski sustav u Mađarskoj te mu prijeti isključenje iz "udruge" bruxelleskih pučana.

No, dok se Sarajevo buni, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je na pomoći mađarskom premijeru Viktoru Orbánu i naveo da će se u kontingentu pomoći iz Mađarske naći respiratori, zaštitne rukavice, maske i druga medicinska oprema neophodna za borbu protiv koronavirusa u RS.

Dodik je, kako piše Klix.ba, odbacio pokušaj uplitanja OHR-a u rješavanje situacije s koronavirusom, pa je čak kazao kako OHR nije zadužen za pitanja izvan Daytona, a Dodik ističe da "koronavirus nigdje nije spomenut u Daytonskom sporazumu”.

Napomenimo da je prije neki dan Milorad Dodik ucijenio Sarajevo oko traženja pomoći od MMF-a, kazavši da neće pripomoći oko toga ako Republika Srpska ne dobije 40 posto te pomoći.

Dakle, kad su "pare" u pitanju, Dodik je spreman podržati državu BiH, koju inače ne priznaje i želi je rušiti, iako je jedan pod njenih predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:49