ŽELE 38 MILIJUNA $

Potomci srpskog židova tuže europske banke: 'Zadržali su imovinu stradalih u logorima!'

Banke su tvrdile da su imovinu zaplijenili nacisti, no obitelj Fischer vjeruje da su je same prisvojile
 Paul Fischer

Potomci Matyasa Fischera, vlasnika banke koji je preminuo u koncentracijskom logoru u vrijeme holokausta tvrde da su tri velike europske banke zadržale za sebe milijune dolara koje su pripadale njihovom pretku.

Obitelj Fischer tuži Erste Grupu, Bavarsku narodnu banku i Mađarsku narodnu banku, jer vjeruju da su banke čije su one pravne sljedbenice zadržale nakon drugog svjetskog rata najmanje 38 milijuna dolara u zlatnicima, stranim valutama, depozitima, umjetninama, dijamantima, nakitu, vrijednosnicama i hipotekama. Optužuju banke da su se neopravdano obogatile, kršile međunarodno pravo i pomagale genocidu.

- Nakon drugog svjetskog rata, mnoge banke bile su restrukturirane i oformile su veće banke. Kada uzmemo u obzir sva spajanja i preuzimanja, ove tri današnje banke su odgovorne za imovinu obitelji Fischer, rekao je njihov odvjetnik Kenneth McCallion.

Obitelj Fischer također optužuje banke da su suodgovorne za smrti nekih žrtava holokausta, uključujući i smrt Matyasa Fischera. Argument je da, obzirom da su banke kolaborirale s nacistima i mađarskim okupacijskim snagama, i nisu židovima dopuštali da dođu do vlastite imovine spremljene u bankama, mađarski židovi nisu imali mogućnosti pobjeći i izbjeći koncentracijske logore.

Fischer je živio u Srbiji, gdje je pokrenuo i vodio banku Peterreve Hitelbank kao jedini vlasnik. Kada su mađarske snage okupirale sjever Srbije, oduzeli su mu banku i za direktora postavili nekoga drugoga.

Fischera su potom poslali u Auschwitz, gdje je umro od gladi. Njegovu ženu i djecu poslali su u logor u Austriji koji je u poređenju s Auschwitzom bio ‘pravi raj’, tvrdi Fischerov sin Paul Fischer (74), jedan od tužitelja u slučaju.

Nakon rata, obitelj Fischer vratila se u Srbiju, no nikada nisu dobili natrag imovinu Matyasa Fischera. Banke su tvrdile da su je zaplijenili nacisti. No, McCallion vjeruje da su banke jednostavno prisvojile njegovu imovinu pod predpostavkom da se židovske obitelji neće vraćati.

Paul Fischer tvrdi da sad konačno ima i dokumente koji dokazuju njegovu priču.

Erste Grupa, s druge strane, tvrdi da nije odgovorna za imovinu obitelji Fischer.

- Niti Erste Grupa niti njena podružnica u Mađarskoj, koja je osnovana nekoliko desetljeća nakon drugog svjetskog rata, ne vide sebe kao pravne sljedbenice bilo koje od banaka navedenih u tužbi, rekla je Zsofia Banuta, glasnogovornica Erste Grupe.

Fischeri su pokrenuli svoju tužbu nakon što su napustili grupnu tužbu žrtvi Holokausta protiv Erste Grupe, Mađarske narodne banke, OTP banke, Credit Anstalt banke i Bavarske narodne banke. Obitelj Fischer ima bolje u individualnoj nego u grupnoj tužbi zbog specifičnih dokumenata, i zbog vrlo visoke vrijednosti imovine, vjeruje Paul Fischer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:13