NAMIBIJSKA PLEMENA

Potomci žrtava genocida užasnuti najavama iz Njemačke: ‘Ovo je šokantno, neprimjereno i uvredljivo!‘

Euforija oko postignutog dogovora oko sporazuma o pomirenju Njemačke i Namibije se još nije utišala, a već stiže otrežnjenje
Angela Merkel
 John Macdougall/AFP

Mediji su dogovor Njemačke i Namibije u kojem Njemačka priznaje genocid nad narodima Herero i Nama ukrasili pridjevima poput „povijesnog" i „senzacionalnog". Planiran je i svečani čin isprike njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera u parlamentu Namibije. Njemačka je obećala i 1,1 milijardu eura razvojne pomoći u predjelima koje nastanjuju narodi koji su bili žrtve njemačkog kolonijalnog terora, piše Deutsche Welle.

„Uvredljiva svota"

No sada je sve dovedeno u pitanje. Jedan savez poglavara etničkih grupa Herero i Nama odbacio je prijedlog sporazuma i traži odgodu svečane ceremonije pomirenja Njemačke i Namibije. Osim toga oni smatraju da je ponuđena 1,1 milijarda eura odštete „šokantna objava", „neprimjerena" i „uvreda za našu egzistenciju" kako je objavljeno u jednom priopćenju Vijeća poglavica, gremiju koji priznaje namibijska vlada.

Zbog svega toga, kako se zaključuje, narodi Herero i Nama odbijaju „uvredljivu svotu". Doduše Vijeće poglavica pozdravlja njemačko priznanje genocida i najavljenu ispriku ali, kako se ističe, „visina reparacije mora još jednom biti predmet pregovora".

Predstavnici naroda Herero i Nama tvrde da nisu bili pravovremeno uključeni u pregovore koje su punih šest godina vodili predstavnici njemačke i namibijske vlade.

Jedna druga organizacija koja zastupa pogođene narode, Ovaherero Traditional Authority je još prošlog tjedna objavu o dogovoru okarakterizirala kao „PR akciju Njemačke i prijevaru namibijske vlade".

Predstavnici Herero i Nama sudjelovali u pregovorima

I njemačka i namibijska vlada su reagirale iznenađeno na najnoviju reakciju predstavnika naroda Herero i Nama. „Vijeće poglavica je od samog početka i tijekom cjelokupnih pregovora bilo uključeno", rekao je Zed Ngavirue, izvanredni povjerenik i predvodnik pregovora od strane namibijske vlade. On je rekao da će namibijski parlament 8. lipnja razgovarati o ovom problemu.

„Mi moramo procijeniti u kojoj mjeri izjava poglavica mora biti uzeta ozbiljno", rekao je Ngavirue. On je još dodao kako je njemačka vlada tijekom pregovora „bila svjesna da u Namibiji vladaju političke podjele".

I predstavnik njemačke vlade u pregovorima, političar CDU-a Ruprecht Polenz je odbacio kritiku predstavnika naroda Herero i Nama o nedovoljnoj zastupljenosti u pregovorima. „U svakom krugu pregovora su za stolom sjedili i predstavnici Herero i Nama", rekao je Polenz.

On je ustvrdio kako kritika dolazi od onih koji se osjećaju zapostavljeno. „To su oni koji su rado htjeli sudjelovati u pregovorima ali se namibijska vlada odlučila drugačije i izabrala druge predstavnike", zaključuje predstavnik njemačke vlade i dodaje: „Takvo što se događa." On je dodao kako je tekst sporazuma „dobar temelj" za početak procesa pomirenja.

„Njemačka politika isprika"

U dogovoru Njemačka na raspolaganje daje 1,1 milijardu eura koji bi u razdoblju od 30 godina bili utrošeni za infrastrukturne i obrazovne projekte u područjima Namibije u kojima žive narodi Herero i Nama. Individualne odštete su isključene.

Osim Vijeća poglavica, dogovor o pomirenju je odbacila i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD). „Ovim korakom ministar vanjskih poslova Heiko Maas pojačava jedan povijesno ignorantski odnos prema vlastitoj prošlosti i nastavlja njemačku kulturu isprike", rekao je vanjskopolitički glasnogovornik AfD-a Armin-Paul Hampel, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2022 06:14