KRAJ JEDNE ERE

Potonuo simbol Hong Konga: Na čuvenom plutajućem restoranu snimao je Jackie Chan, tu su jeli Elizabeta II i Tom Cruise...

Procjenjuje se da je od prvog dana pandemije 2020. Jumbo zabilježio neto gubitak od 10 milijuna funti, a sada je i doslovno pod morem

Jumbo Restaurant u svojm slavnim danima

 Horizon International Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Horizon International Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan od najprepoznatljivijih restorana u Hong Kongu - plutajući Jumbo Restaurant - prevrnuo se u Južnom kineskom moru, i to svega nekoliko dana nakon što je odtegljen iz hongonške luke Aberdeen, u kojoj je plutao punih 46 godina.

Njegovi su vlasnici u priopćenju izdanom u ponedjeljak objavili da je plutajući restoran naišao na nepovoljne vremenske uvjete dok je plovio pored Paracelskih otoka.

"Dubina vode na mjestu događaja je preko 1000 metara, što otežava akciju spašavanja", navodi se u priopćenju Aberdeen Restaurant Enterprises, te se dodaje da nijedan član posade nije ozlijeđen.

image

Jumbo Restaurant odtegljen je ovoga tjedna iz svoje luke Aberdeen

Peter Parks/Afp/Profimedia/Peter Parks/Afp/Profimedia

Restoran Jumbo, koji je 1976. otvorio pokojni Stanley Ho Hung-sun, kasino magnat iz Macaa, u posljednja četiri desetljeća postao je popularna turistička atrakcija u ovoj bivšoj britanskoj koloniji.

Poznat po elegantnoj tradicionalnoj kineskoj dekoraciji i prepoznatljivim jelima od morskih plodova, restoran dug gotovo 80 metara mogao se vidjeti i u filmovima poput Zaštitnika Jackieja Chana iz 1985., kao i naveliko hvaljenim Paklenim poslovima II iz 2003. godine. Njegovi gosti u proteklih 46 godina bili su, između ostalih, kraljica Elizabeta II i holivudski glumac Tom Cruise.

Pandemija koronavirusa zadala je restoranu veliki financijski udarac. On je tako zatvoren 2020, te je otpušteno sve osoblje. Iz tvrtke Aberdeen Restaurant Enterprises poručili su da je restoran postao financijski teret za njegove dioničare, budući da su milijuni hongkonških dolara potrošeni na njegovo održavanje, iako nije bio u funkciji.

Procjenjuje se da je od prvog dana pandemije 2020. Jumbo zabilježio neto gubitak od 100 milijuna hongkonških dolara (10 milijuna funti). Nedostatak održavanja također je vjerojatno uzrok i potonuća 30-metarske kuhinjske barke, povezane s restoranom, početkom ovog mjeseca.

Prije nego što je brod odtegljen prema nepoznatoj lokaciji iz luke Aberdeen, tvrtka je priopćila da su ga pregledali pomorski inženjeri i da su postavljene zaštitne ograde, kao i da su dobivene sve potrebne dozvole za tegljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:54