IZNIMAN PROJEKT

Potpisan sporazum o jačanju turističkih ponuda Dubrovnika, Kotora i Hutova blata

Cilj sporazuma je ojačati turističku ponudu ovih regija uz financijsku potporu iz fondova EU-a
 Tonci Plazibat/Cropix

Predstavnici Parka prirode Hutova blata, iz južnog dijela Hercegovine, potpisali su sporazum vrijedan 1,7 milijuna eura s partnerima iz sveučilišne i turističke zajednice u Dubrovniku i Kotoru, čiji je cilj ojačati turističku ponudu ovih regija uz financijsku potporu iz fondova EU-a. 

Kako su u petak izvijestili iz Parka prirode Hutova blata, ovaj projekt je krenuo s realizacijom i namijenjen je jačanju turističke ponude kroz istraživanje prekogranične vodne bioraznolikosti te kako bi se omogućilo bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine.

Potpisom sporazuma, Park prirode Hutovo blato dobit će grant vrijednosti 212.000 eura iz fondova Europske unije u sklopu Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 – 2020.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko izjavio je kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za daljnji razvoj turističke ponude parka, ali i čitave regije.

Po njegovim riječima, Hutovo blato će kroz ovaj projekt proširiti ponudu organiziranjem turističkog kampa, obučiti osoblje za vođenje posjetitelja kroz park i razviti novu tematsku rutu koja će omogućiti izravan pristup turista u prirodne ljepote parka.

“Rezultat svih partnera će se pratiti kroz povećanje broja turističkih posjeta. Očekujem kako će ovaj projekt rezultirati daljnjim unapređenjem ponude i naravno održivom razvoju i opstanku ovog svjetski priznatog, jedinstvenog močvarnog područja“, rekao je direktor Zovko.

Kroz ovaj projekt naziva EXChAngE razvija se i novi turistički proizvod - plava propusnica, koja će omogućiti posjetu rutama Dubrovnika s akvatorijem, Kotora s akvatorijem te Mostara-Starog mosta i rijeke Neretve uz Hutovo blato s vodenom stazom.

Hutovo blato je park prirode i zaštićeno močvarno područje. Zahvaljujući blizini i utjecaju Jadranskog mora, izobilju vode okružene kraško-brdovitim terenom, biološka raznolikost vegetacije Hutova blata je iznimno vrijedna. Ovo područje je dom 240 vrsta ptica močvarica, 44 vrste riba i jegulje, 11 vrsta gmazova, preko 700 vrsta biljaka, kao i neistraženog broja insekata, kukaca i gljiva. Smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2021 12:59