KORUPCIJSKI SKANDAL

Potpredsjednica Europskog parlamenta iza rešetaka: Eva Kaili ostaje u zatvoru, imunitet joj neće pomoći

Sudac istrage u nedjelju je i službeno podignuo optužnicu protiv Eve Kaili, te još tri osobe

Eva Kaili

Grčka eurozastupnica Eva Kaili smijenjena je u subotu navečer s pozicije potpredsjednice Europskog parlamenta nakon što su u medijima osvanuli novi detalji o korupcijskom skandalu koji je potresao samo sjedište Europske unije.

Sudac istrage u nedjelju je i službeno podignuo optužnicu protiv Kaili i odredio istražni pritvor za sada već bivšu potpredsjednicu parlamenta te još tri osobe, dok su dvije od ukupno šest privedenih osoba puštene na slobodu.

U nedjelju popodne bio je rok do kojeg je sudac Michel Claise trebao odlučiti hoće li podići optužnice, odrediti pritvor ili mjere opreza ili pustiti osumnjičene na slobodu. Iz priopćenja Ureda saveznog tužiteljstva nije jasno tko je pušten, a tko je zadržan, no belgijski mediji tvrde kako je Kaili jedna od zadržanih osoba.

Uhićeni partneri

Prema belgijskim medijima, vreće novca u kojima se nalazilo 600.000 eura pronađene su u stanu donedavne zastupnice grčke stranke Panhelenistički socijalistički pokret (PASOK) iz skupine Socijalista i demokrata (S&D).

Kako zastupnici u Europskom parlamentu imaju imunitet od kaznenog progona, njezino uhićenje implicira kako su je belgijska savezna tijela sigurnosti uspjeli uhvatiti u samom počinjenju kaznenog djela, što je jedini izuzetak koji bi dopustio privođenje zastupnika s imunitetom.

image

Eva Kaili

Eric Vidal/Afp

Uz Kaili, bivšu voditeljicu TV vijesti, koja uživa status slavne osobe u rodnoj Grčkoj, uhićen je i njezin partner Francesco Giorgi, parlamentarni asistent u klubu zastupnika S&D-a, bivši talijanski eurozastupnik Pier Antonio Panzeri i novoizabrani čelnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luca Visentini.

Grčki mediji javljaju kako je uhićen i otac Eve Kaili, koji je pokušao pobjeći nakon što je obaviješten o uhićenjima, a sa sobom je navodno nosio poveću svotu gotovine u aktovci. U Italiji su uhićene žena i kći Piera Panzerija, koji obnaša dužnost čelnika međunarodne neprofitne organizacije Fight Impunity (Bori se protiv nedodirljivosti).

Prema nalogu za uhićenje Panzerijeve supruge i kćeri, bivši talijanski eurozastupnik optužen je za "političko interveniranje među članovima Europskog parlamenta u korist Katara i Maroka". Kaili je optužena za udruživanje u zločinačku organizaciju, korupciju i pranje novca, prema belgijskim izvorima.

U subotu navečer pretražen je i dom još jednog eurozastupnika, također iz skupine S&D. Kako javlja belgijski Le Soir, taj zastupnik je Marc Tarabella, a policija je izvela pretres njegova stana u njegovu prisustvu i pod nadzorom čelnice parlamenta, predsjednice Roberte Metsole. Tarabella do nedjelje poslijepodne nije bio priveden.

Talijanska ANSA javlja kako je uhićen i Niccolò Figà-Talamanca, čelnik još jedne neprofitne organizacije, No Peace Without Justice (Nema mira bez pravde), koja se zalaže za ljudska prava i promociju demokracije na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Iako je udruga registrirana u New Yorku i u Rimu, njezin ured u Bruxellesu nalazi se na istoj adresi kao i Panzerijev Fight Impunity.

Fight Impunity u svojem počasnom odboru okuplja cijeli niz briselskih uglednika, od bivšeg francuskog premijera Bernarda Cazeneuvea, bivše visoke povjerenice za vanjsku politiku EU Federice Mogherini, bivšeg povjerenika za migracije Dimitrisa Avramopoulosa pa do bivših eurozastupnica Cecilie Wikström i Emme Bonino, koja je i osnivačica No Peace Without Justice.

Uglednici u Odboru

Mogherini je u subotu ujutro priopćila kako je smjesta podnijela ostavku na funkcije u udruzi, a Cazeneuve i Wikström su kazali kako su ostavku podnijeli još u petak navečer.

Slučaj ipak ostavlja veliku crnu mrlju na međunarodnim organizacijama za ljudska prava, koje su se sada našle pod sumnjom da novac od donacija pojedinih država isplaćuju eurozastupnicima radi političkih odluka te da služe interesima skrivenih donatora.

Bilo bi ipak ishitreno proširiti optužbe na sve međunarodne organizacije, iako se Fight Impunity i No Peace Without Justice sada nalaze pod povećalom istražitelja.

Sumnjiva je i uloga Međunarodne konfederacije sindikata - radi se o jedinoj većoj sindikalnoj organizaciji koja nije osuđivala stanje radničkih prava u Kataru.

Za Katar, koji odbija sve optužbe da je pokušao utjecati na europske političare, Svjetsko prvenstvo se pokazalo kao noćna mora odnosa s javnošću. Kraljevska obitelj nadala se iskoristiti sportski događaj za promociju svoje države, no na kraju se samo našla pod povećalom zbog brojnih kršenja ljudskih i radničkih prava. Skandal, sad već u briselskim medijima prozvan Katargate, čak će vjerojatno dovesti i do odgode ili odbacivanja prijedloga da se Kataru odobri bezvizni režim za ulazak u schengensko područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:48