‘BOCNULI‘ I ZAPAD

Potpredsjednica srbijanske Vlade nedavno je žestoko napala Lavrova: Sad joj je stigao odgovor iz Moskve

Za razliku od nas, Zapad pokušava izvršiti pritisak na Srbe, ističe se u poruci ruskog Ministarstva vanjskih poslova

Sergej Lavrov

 Natalia Kolesnikova/Afp

Nakon što je potpredsjednica srbijanske Vlade Zorana Mihajlović optužila ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da zloupotrebljava Srbiju u ratu protiv Ukrajine, oglasilo se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Iz ministarstva su naglasili kako je Mihajlović, po svemu sudeći, slabo upućena u realnost odnosa Srbije i Rusije.

"Sa Srbijom imamo puno međusobno razumijevanje o aktualnim temama međunarodne agende. U kontaktima s partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini. Poštujemo želju Beograda da u ovim teškim uvjetima održavati uravnoteženu, i što je najvažnije, nezavisnu liniju", priopćili su iz Rusije.

Rusija je pritom optužila Zapad da stvara pritisak na Srbiju.

"Kada je riječ o odluci Srbije, riječ je o suverenom izboru koji na Zapadu ne može biti prihvaćen. Za razliku od nas, oni pokušavaju izvršiti pritisak na Srbe", zaključili su, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo, potpredsjednica Vlade Srbije je kazala kako Lavrov zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući pokazati da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu.

"Srbija se jasno opredijelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Europa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku", rekla je Mihajlović u priopćenju koje je prenijela agencija Beta.

Kazala je kako Lavrov neuvođenje sankcija zloupotrebljava umjesto da poštuje odluku Srbije da tako postupi usprkos pritiscima s kojima se suočava.

"Time vrši dodatni pritisak na predsjednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije. Iako govori o prijateljstvu dvije države, ovakvim ponašanjem na djelu pokazuje suprotno", napisala je ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:51