EKSPLOZIJE I SMRT

POTPUNI KAOS I RAZARANJE U TURSKOJ Erdogan poslao bombardere na Kurde, sirijski pobunjenici brane granicu, Kurdi izveli novi bombaški napad

 Reuters

DIJARBAKIR - Turski borbeni zrakoplovi bombardirali su tijekom noći na četvrtak kampove pobunjeničke Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka, nakon terorističkog napada u Ankari u kojemu je poginulo 28 vojnika i civila, potvrdili su sigurnosni izvori.

Vojska je osudila taj teroristički napad, a viši sigurnosni izvor kaže da prvi znakovi upućuju da su odgovorni kurdski militanti iz PKK.

Jedan od čelnika PKK-a Cemil Bayik rekao je da ne zna tko je odgovoran, ali da bi napad mogao biti odgovor na "masakr u Kurdistanu", referirajući se na kurdsku regiju koja obuhvaća dijelove Turske, Sirije, Iraka i Irana.

Napad, zadnji u nizu bombaških napada protekle godine koje je uglavnom počinio Islamska država (IS), dogodio se u trenutku kad je Turska još dublje uvučena u sukob u susjednoj Siriji i trudi se obuzdati jedno od najtežih nasilja zadnjih desetljeća na jugoistoku zemlje s većinskim Kurdima.

Turska je dio koalicije pod američkim vodstvom koja se bori s IS-om u susjednoj Siriji i Iraku, a zadnjih je dana granatirala položaje kurdske milicije na sjeveru Sirije.

Bori se i protiv milicije PKK-a na jugoistoku svoje zemlje gdje je dvoipolgodišnje primirje propalo u srpnju prošle godine, a u regiji je izbilo najgore nasilje od 1990-ih.

"Ne znamo tko je to učinio. Međutim to bi mogao biti čin osvete za masakr u Kurdistanu", rekao je Bayik, a navodi ga novinska agencija Firat.

Sirijski pobunjenici ulaze u Siriju iz Turske

Najmanje 2000 sirijskih pobunjenika ušlo je u Siriju iz Turske kako bi priskočili u pomoć borcima koji nastoje zaustaviti napad sirijskih kurdskih milicija, odlučnih da zauzmu dio teritorija uz granicu, doznaje se iz više pobunjeničkih izvora.

Borci sirijskih pobunjeničkih skupina krenuli su prema pobunjeničkom uporištu Azaz, u pokrajini Alep.

Za sirijske pobunjenike pravac preko Turske postao je jedini put prema sjevernoj enklavi Alepa, uzduž granice između dvije zemlje, nakon što su snage sirijske vlade predsjednika Bašara al-Asada napredovale na terenu u spomenutoj sjevernoj pokrajini.

Nevladina udruga, Sirijski Opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji, također je potvrdio da je već na stotine boraca prešlo s oružjem i vozilima preko graničnog prijelaza prema Azazu.

Novi napad na pripadnike turskih snaga sigurnosti

Daljinski aktivirana bomba ubila je u četvrtak sedam pripadnika turskih snaga sigurnosti koji su bili u vojnom vozilu na jugoistoku zemlje, objavili su sigurnosni izvori dan nakon terorističkog napada u Ankari s 28 žrtava.

Bomba je pogodila oklopno vozilo na autocesti koja povezuje okrug Lice s Diyarbakirom, najvećim gradom u pretežito kurdskoj pokrajini na jugoistoku Turske.

Turski izvori sigurnosti koje je kontaktirala agencija AFP pripisuju odgovornost za taj novi napad pobunjeničkoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK).

Glavna stranka sirijskih Kurda niječe bilo kakvu umiješanost u napad u Ankari

Predsjednik najveće stranke sirijskih Kurda, Stranke demokratskog jedinstva (PYD), zanijekao je u četvrtak bilo kakvu umiješanost svog vojnog krila, Postrojba za narodnu zaštitu (YPG) u napad izveden dan ranije u Ankari u kojemu je poginulo 28 ljudi.

"Demantiramo bilo kakvu umiješanost u taj napad (...), te su optužbe očito usmjerene na pokušaj da se intervenira u Siriji", rekao je za AFP Saleh Muslim.

"Nikad nismo ni čuli za Saliha Necara", počinitelja napada, dodao je.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u četvrtak da su napad autobombom u kojemu je u srijedu navečer u Ankari poginulo 28 ljudi, isplanirali Radnička stranka Kurdistana (PKK) i YPG.

"Teroristički napad su izveli pojedinci iz terorističke organizacije (PKK) u Turskoj i borac YPG-a koji se ubacio u Tursku", kazao je.

"Napad je izveo Salih Necar. Rođen je 1992. u Amudi, na sjeveru Sirije (...) Teroristička organizacija i YPG su zajedno izveli taj napad", istaknuo je turski premijer.

Tursko topništvo od subote svakodnevno granatira položaje YPG-a koji je iskoristio ofenzivu koju snage sirijskog režima uz potporu ruskih zračnih napada vode u pokrajini Alepu, kako bi osvojio nova područja blizu turske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 11:57