DEJA VU

Potpuni kaos u Arizoni, sud odbio republikance, oni divljaju: ‘Evo vam dokaza prijevare!‘

Dužnosnici okruga Maricopa rekli su da je problem zahvatio oko 60 strojeva

Kari Lake

 Olivier Touron/Afp

Probleme s desecima elektroničkih strojeva za brojanje glasova u Arizoni u utorak su iskoristili bivši republikanski predsjednik Donald Trump i njegovi pristaše, lažno ustvrdivši da je to dokaz izborne prijevare koju su počinili demokrati.

Samo nekoliko sati prije izbora, dužnosnik okruga Maricopa rekao je novinarima da je oko 20 posto strojeva za elektroničko brojenje glasova u najmnogoljudnijem okrugu u državi neispravno i da su tehničari raspoređeni da ih poprave.

Dodao je da će unatoč problemima svi glasovi biti prebrojani.

On je kvarove nazvao "razočaravajućim" i točno predvidio da će teoretičari zavjere poput Trumpa "iskoristiti" taj problem.

Dužnosnici okruga Maricopa rekli su da je problem zahvatio oko 60 strojeva, na četvrtini glasačkih mjesta u okrugu Maricopa i da je do 14 sati, 8 sati nakon početka glasanja, 17 popravljeno promjenom postavki pisača.

Republikanska kandidatkinja za guvernerku države Kari Lake, koja je ponovila Trumpove lažne tvrdnje o pokradenim izborima 2020., također se uhvatila problema sa strojem, poslavši "upozorenje biračima" na Twitteru.

Lake je kasnije rekla novinarima da nije naišla na probleme kada je glasovala u, kako je opisala, ljevičarskom dijelu grada.

"Bili smo u pravu što smo došli glasovati u liberalno područje", rekla je. "Moraju riješiti ovaj problem."

Trump, Lake i drugi pozivaju na ukidanje elektroničkih strojeva za glasanje, glasanje samo na dan izbora i korištenje samo papirnatih glasačkih listića i ručnog prebrojavanja, procesa koji oduzima puno vremena, skup je i daleko manje točan od stroja za brojanje.

Republikanska stranka podnijela je zahtjev da se u okrugu Maricopa produlji glasovanje za tri sata, ali taj zahtjev Sud je odbio!

- Ovo je neprihvatljivo. Republikanci hrle na birališta, ali neće stići glasati jer su se strojevi pokvarili - rekla je Ronna McDaniel.

Biden je 2020. tijesno osvojio Arizonu za samo 12.000 glasova. U državi su dominirale lažne tvrdnje Trumpa i njegovih pristaša da su predsjednički izbori prije dvije godine bili namješteni na njegovu štetu. Svi glavni republikanski kandidati u Arizoni ove godine smatraju nevažećim predsjedničke izbore, uključujući Lake.

Kvarovi strojeva potaknuli su nepovjerenje među mnogim republikanskim glasačima u Arizoni koji vjeruju da je riječ o prijevari, osobito nakon što je Trump objavio izjavu na svojoj platformi Truth Social.

"Izvješća stižu iz Arizone da glasački strojevi ne rade kako treba u pretežito republikansko/konzervativnim područjima", rekao je Trump i dodao: "Idemo opet? Ljudi to neće dopustiti!!"

Trump je glasao na Floridi i izjavio je da očekuje uspjeh republikanaca. ‘‘Mislim da ćemo imati sjajnu noć‘‘, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 10:11