DRAKONSKE KAZNE

Potpuni kaos u BiH nakon Inzkove odluke, parlament RS upravo je donio nova dva sporna zakona

Sankcionirat će se oni koji ‘izvrgavaju poruzi‘ naziv RS, njezinu zastavu, grb i himnu. Za zakone su glasovali svi srpski zastupnici
Milorad Dodik
 Orhan Karsli/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Parlament Republike Srpske (RS) u petak je usvojio dva sporna zakona čiji je cilj onemogućiti kažnjavanje osoba koje niječu ratne zločine i drakonski sankcionirati one koji vrijeđaju naziv i znakovlje tog entiteta.

Na teritoriju tog entiteta neće se primjenjivati izmjene kaznenog zakona BiH koje je u srpnju nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko i kojima je predviđeno kažnjavanje svih koji niječu sudski dokazane činjenice o ratnim zločinima, uključujući genocid u Srebrenici te nagrađuju ili veličaju počinitelje tih zločina.

Parlament je usvojio i izmjene entitetskog kaznenog zakona kojima će se sankcionirati oni koji "izvrgavaju poruzi" naziv RS, njezinu zastavu, grb i himnu, a izrijekom je kao kazneno djelo navedeno eventualno nazivanje RS-a "ili njezinih naroda" genocidnima. Za to su propisane kazne do čak 15 godina zatvora.

Zakone su zajednički predložili klubovi zastupnika stranaka sa srpskim predznakom.

"Za zakone su glasovali svi srpski zastupnici", izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Dodao je da je Inzko taj koji je zakomplicirao stanje u zemlji i izazvao jednu od najvećih kriza od završetka rata. Bivšeg visokog predstavnika optužio je da "umanjuje srpske žrtve i prekraja povijest".

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ujedno čelnik vladajuće stranke u RS-u, rekao je uoči sjednice parlamenta kako je to odgovor na djelovanje Inzka koje u entitetu smatraju nezakonitim, baš kao što nezakonitim vide i imenovanje njemačkog političara Christiana Schmidta za njegova nasljednika.

"Visoki predstavnik nije legalno izabran, a onda nema obveze da se s njim surađuje. Najvažnije će biti kako ćemo se kretati dalje, a to je da inzistiramo na zaključcima koje smo donijeli", izjavio je Dodik.

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je stranka podržala zakone jer želi osigurati da novi visoki predstavnik Schmidt tijekom svog mandata ne nametne niti jednu odluku ili zakon.

"Ako (Schmidt) posegne za ovlastima, to će biti eskalacija opasnih razmjera", kaže Šarović.

Zastupnica bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Begija Smajić, stanovnica Srebrenice, rekla je kako je sa svojim kolegama tražila da se ne dovodi u pitanje zakon koji zagovara poštivanje nepromjenjivih povijesnih činjenica.

"Oni koji danas nisu spremni priznati i osuditi genocid (u Srebrenici), spremni su ga počiniti nad mojim sinovima i mužem", smatra Smajić.

Bošnjački zastupnici u parlamentu RS-a najavili su da će spriječiti stupanje novih zakona na snagu pozivajući se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Ako bi ustavni sud RS-a odbacio njihov prigovor, kako je to već godinama praksa jer tamo odlučuju suci koje je postavio Dodikov SNSD, žalit će se ustavnom sudu BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 13:24