OPSADA METROPOLE

Potpuni kaos u Bruxellesu, nad gradom se nadvio crni dim: Seljaci u ofenzivi, lete i suzavci!

Policajci su se branili vodenim topovima i suzavcima. Promet je u kolapsu

Kaos u Bruxellesu

 Belga/Ddp Usa/Profimedia/Belga/ddp Usa/profimedia

Bijesni poljoprivrednici zapalili su u ponedjeljak u Bruxellesu hrpe guma u znak prosvjeda zbog konkurentnih niskih cijena u supermarketima i sporazuma o slobodnoj trgovini.

Više od 900 traktora blokiralo je dijelove Bruxellesa nedaleko od lokacije na kojoj se danas sastaju ministri poljoprivrede Europske unije kako bi razgovarali o krizi u sektoru poljoprivrede

Interventna policija u glavnom gradu Europske unije ispalila je vodene topove na prosvjednike koji su ih gađali bocama i jajima. Seljaci su policiju gađali i gnojivom te narančama. Jedan je farmer prekrio prometnicu u blizini stanice Maelbeek slojem slame, s potom su ljutiti prosvjednici zapalili dio slame. Jajima gađaju i zgradu Lex, jednu od europskih institucija u blizini Schumanova trga.

image

Prosvjedi seljaka u Bruxellesu

John Thys/Afp
image
Ata Ufuk Seker/Anadolu Via Afp

Dim se osjeća u blizini mjesta gdje je policija koristila vodene topove za razbijanje prosvjeda. Za obranu europskih institucija od prosvjednika koristili su bodljikave žice i betonske barijere. Nekoliko traktora probilo je jednu barijeru.

Neki od prosvjednika slikovito su opisali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, polagane smrti poljoprivrede.

- Kao dijete sanjaš o tome, a kao odrastao čovjek umreš od toga, rekao je jedan seljak.

image
Ata Ufuk Seker/Anadolu Via Afp
image
John Thys/Afp

Prosvjedi od ranog jutra uzrokuju poremećaje u javnom prijevozu. pa je tako nekoliko tunela, prometnica i metro stanica zatvoreno za javnost.

Poljoprivrednici prosvjeduju diljem Europe, pozivajući na bolje prihode, manje birokracije i osuđujući nepoštenu konkurenciju jeftine ukrajinske robe koja se uvozi kako bi se pomoglo Kijevu u ratnim naporima. Također se žale zbog strogih pravila o zaštiti okoliša.

Prosvjedi poljoprivrednika, koji su se proširili Europom, dolaze u trenutku kada se vidi da bi krajnja desnica, za koju poljoprivrednici predstavljaju sve veće biračko tijelo, mogla nizati uspjehe na izborima za Europski parlament u lipnju.

Prosvjeduje se i u Madridu gdje su seljaci iz cijele Španjolske puhali zviždaljke, udarali bubnjeve i zvonili pozivajući EU da smanji birokraciju i odustane od nekih izmjena u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP).

image
John Thys/Afp
image
John Thys/Afp
image
John Thys/Afp
image

Zapaljeno sijeno i gume

John Thys/Afp
image
Lewis Joly/Afp
image

Policija koristi vodene topove

Benoit Doppagne/Afp
image
Miguel Medina/Afp
image
Lewis Joly/Afp
image

Traktor izbacuje sijeno na policajce

Nicolas Maeterlinck/Afp

O čemu se danas razgovara u Bruxellesu

Ministri poljoprivrede EU-a danas u Bruxellesu raspravljaju o prijedlozima Komisije za administrativno rasterećenje poljoprivrednika. Sljedeći mjesec očekuje se novi paket prijedloga Komisije koji će se odnositi na plaćanja poljoprivrednicima i na formiranje cijena.

Belgijsko predsjedništvo je objavilo da je od država članica primilo oko 500 prijedloga, koji se uglavnom svode na pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike.

Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je prošli tjedan u Saboru da Ministarstvo priprema prijedloge Europskoj komisiji za rasterećenje poljoprivrednika od administrativnih poslova. Oporbeni zastupnici u saborskoj raspravi istaknuli su da na takve poslove poljoprivrednici troše trećinu vremena.

‘‘Mi smo predložili osnovni set rasterećenja te pripremamo prijedloge koje ćemo uputiti Europskoj komisiji kako bi se dodatno rasteretila administrativna procedura‘‘, istaknuo je državni tajnik Majdak u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

‘‘Ministarstvo poljoprivrede se u okviru europskog Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo zalaže za samodostatnost u proizvodnji hrane na razini Europske unije te za povećanje proizvodnje hrane u zemljama koje su u zadnja dva vala proširenja EU postale korisnici europskih sredstava, među kojima je Hrvatska‘‘, dodao je državni tajnik.

Belgijsko predsjedništvo Vijećem EU-a objavilo je da će zajedno s predstavnicima Komisije tijekom popodneva primiti izaslanstvo mladih poljoprivrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:49