DAN ‘D‘ 4. VELJAČE

Potpuni kaos u Crnoj Gori, Vlada je pred padom, a izgledno je tko će biti novi premijer: ‘Izdajnik!‘

Krajem siječnja očekuje se kongres Đukanovićeva DPS-a na kojem bi on konačno mogao objaviti da se povlači iz politike

Dritan Abazović Zdravko Krivokapić i Milo Đukanović

 AFP

Dolazi li kraj krizi vlasti u Crnoj Gori, koja traje već nekoliko mjeseci!? Čini se da bi se sve moglo razriješiti ovih dana, a kulminacija bi se trebala dogoditi u četvrtak 3. veljače, odnosno u petak 4. veljače 2022. godine, kad bi konačno, nakon što se već dugo provlačila kroz ušicu igle, trebala pasti vlada premijera Zdravka Krivokapića.

Naime, potpredsjednik vlade Dritan Abazović, šef Građanskog pokreta URA i lider koalicije Crno na bijelo, uz pomoć ostale procrnogorske oporbe - DPS-a, SDP-a, SD-a i manjinskih stranaka Albanaca i Bošnjaka - zatražio je izvanredno zasjedanje skupštine na kojoj bi se trebalo odlučiti o sudbini Zdravka Krivokapića. Prema najavama većine crnogorskih medija, Dritan Abazović za svoj prijedlog već ima neophodni 41 zastupnički glas.

Podsjetimo da je Krivokapićeva prosrpska vlada ionako imala samo jedan glas viška u skupštini, a sada se taj jedan glas prelio na drugu stranu. Glasalo bi se i o smjeni predsjednika skupštine Alekse Bečića.

Strasti su uzavrele jer se politička pozicija stubokom može izmijeniti, a očito su na red došli još jedni "povijesni i sudbonosni" izbori, koji će ponovno odlučivati o opstanku Crne Gore kao samostalne i suverene države. Abazovića već prozivaju kao izdajnika i prevratnika, iako se odmah nakon što je on ušao u prosrpsku vladu postavilo pitanje njegova sudjelovanja u takvoj vlasti.

Abazović postaje šef uz pomoć onih koje je rušio

- Kad spojite političku prevaru, političko licemjerstvo, politički nemoral, politički kukavičluk i političku izdaju, dobijete veliku narodnu izdaju. Izdaju epskih razmjera. Izdaju stoljeća. Izdaju kakvu ne pamti Crna Gora. Zato, ako izdaja narodne volje dovede do toga da ponovo budem oporbeni zastupnik, bit će mi čast nastaviti predvoditi nepokolebljivi i hrabri narod Crne Gore, svih vjera i nacija - rekao je Bečić, a odmah mu je odgovorio Nik Gjeloshaj, lider manjinske stranke Albanska alternativa.

- Kad pročitate ovih dana riječ ‘izdaja‘, znajte da je to grčevita obrana fotelja - kaže, pak, albanski čelnik.

Zanimljivo da će dan prije, 3. veljače, biti održana sjednica na kojoj će premijer Krivokapić pokušati skinuti Dritana Abazovića s dužnosti potpredsjednika, ali kako stvari stoje, bit će to uzaludan pokušaj jer neće imati dovoljno glasova. Nakon što ode sadašnja vlada, koju su od početka rada razdirale unutarnje napetosti između dviju prosrpskih struja - manje i više radikalne - trebala bi se izglasati manjinska vlada, u koju ne bi ušla najjača oporbena procrnogorska stranka DPS Mila Đukanovića.

Naime, vlada bi bila sastavljana od URA-e i manjinskih stranaka, albanske i bošnjačke, a uz podršku DPS-a. Tako će Dritan Abazović postati šef uz pomoć onih koje je na parlamentarnim izborima nastojao srušiti. Čini se da je sve ovo i dogovoreno za početak veljače, jer se krajem siječnja očekuje kongres Đukanovićeva DPS-a na kojem bi, kako se nagađa, on konačno mogao objaviti o tome da se, nakon isteka predsjedničkog mandata, povlači iz politike.

Prvi korak bio bi prepuštanje DPS-a mladom stranačkom lavu, popularnom gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću, ali u svom nedavnom intervjuu Đukanović je na neki način porekao svoje moguće povlačenje. Naime, Ilir Harasani iz URA-a je kao uvjet manjinske vlade, koju bi trebao samo podržati DPS, a ne da u njoj participira, postavio i to da se Đukanović povuče. No, crnogorski šef države, koji vlada od 1989. godine, rekao je "da do sada nitko, manje ili više važan, ili najvažniji s međunarodne političke scene" nije s njim niti pokušao razgovarati o toj temi.

Priprema za Đukanovićevo umirovljenje?

No, Đukanović je još prije mjesec dana predvidio pad vlade početkom ove godine, pa je sada pitanje je li ipak sve ovo što se sprema u Crnoj Gori i priprema za njegovo polagano političko (barem javno) umirovljenje. Kako se čini, to bi ionako trebala biti tek privremena vlada, dok se ne raspišu najvjerojatnije novi izbori, za koje su se sada, opet, neočekivano pred pad, počeli zalagati predstavnici ultranacionalističkog prosrpskog Demokratskog fronta.

- Kriza u vladi je poprimila takve razmjere da je održavanje ovog kabineta nemoguće. Tako teške optužbe da predsjednik vlade sumnjiči potpredsjednika da je povezan s narkokartelom, a potpredsjednik premijera da je povezan sa švercom cigareta, onda tu više nema zajedničkog rada i nemoguće je održati stabilnost u takvoj vladi - rekao je lider DF-a, četnički vojvoda Andrija Mandić.

Stanje u Crnoj Gori je na granici usijanja, a što će donijeti glasovanje u veljači, čini se da je jasno, a onda očito počinju pripreme za nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 05:28