GOLEMI PRITISAK

Potpuni kaos u srcu svijeta AI-ja, zna se i vjerojatni pobjednik drame: ‘Je*ite se!‘

Disparitet između interesa investitora i misije neprofitne organizacije doveo je do trenutačnog sukoba kojem se ne nazire skori kraj

Sam Altman

 Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia/Chip Somodevilla/getty Images/profimedia

Tri dana nakon što je Upravni odbor OpenAI-ja otpustio izvršnog direktora i suosnivača Sama Altmana, većina zaposlenika zaprijetila je da će dati otkaz, skauti su izašli na teren u potrazi za talentima, a investitori vrše pritisak da se Altman vrati. U neočekivanom obratu događaja Altman će se možda ipak vratiti u OpenAI. Kako izvještava Bloomberg, u utorak su se nastavili pregovori između Altmana, preostalih članova Uprave i novog privremenog glavnog izvršnog direktora Emmetta Sheara.

Kaos u najpoznatijoj AI kompaniji ostavio je mnoge u tech zajednici zbunjenima, ali su sa zanimanjem pratili što se odvijalo protekli vikend. "Ovo je uzbudljivije od iščekivanja sljedeće epizode ‘Nasljeđa‘" i "Maknite se u stranu, sestre Kardashian, ovdje se odvija prava drama" samo su neki od komentara na X-u posljednjih dana. Puno se toga dogodilo od petka, pa ćemo pokušati u kratkim crtama sve objasniti.

image

Emmett Shear

Steve Jennings/Afp

Prvo, Upravni odbor OpenAI-ja u petak je u kratkom priopćenju otkrio da je smijenio Sama Altmana uz objašnjenje da izvršni direktor "nije bio dosljedno iskren u komunikaciji" s ostalim članovima odbora i da "više nemaju povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI". Upravni odbor zatim je imenovao Miru Murati, glavnu tehnološku direktoricu (CTO) tvrtke, privremenom izvršnom direktoricom. Četiri sata poslije predsjednik OpenAI-ja Greg Brockman i tri viša člana istraživačkog tima dali su ostavku. Više od 700 od ukupno 770 zaposlenika OpenAI-ja potpisalo je otvoreno pismo u kojem navode da će dati otkaz i prijeći u Microsoft ako članovi Upravnog odbora ne daju ostavku. Salesforce je pokušao iskoristiti nemire kao priliku za zapošljavanje, nudeći odgovarajuću naknadu svakom istraživaču koji napusti OpenAI kako bi se pridružio njihovu AI istraživačkom timu.

Investitori OpenAI-ja bili su neugodno iznenađeni razvojem događaja. Najviši rukovoditelji Microsofta za odluku odbora saznali su tek nekoliko minuta prije objave u medijima. Tada su bijesni ulagači počeli vršiti pritisak na Upravni odbor OpenAI-ja da vrati Altmana na mjesto CEO-a. Pritisku se pridružio i Ilya Sutskever, suosnivač i glavni znanstvenik u OpenAI-ju, koji je bio jedan od članova odbora koji su glasali da se Altmana otpusti, ali se poslije predomislio.

image

Greg Brockman

Steve Jennings/Getty Images/Profimedia/Steve Jennings/getty Images/profimedia

The Verge izvještava da se odbor načelno složio dati ostavku i omogućiti Altmanu i Brockmanu povratak, a Bloomberg objavljuje da je potpredsjednica Odjela za globalna pitanja Anna Makanju poslala dopis osoblju u kojem stoji kako "naš cilj broj 1 ostaje ponovno ujediniti OpenAI", dodajući da su nastavljeni pregovori između Altmana, Uprave i novog privremenog glavnog izvršnog direktora. Emmett Shear našao se na nezahvalnoj poziciji privremenog CEO-a dok bjesni sukob nezabilježen u AI svijetu. Zaposlenici OpenAI-ja su navodno odbili prisustvovati hitnom zajedničkom radu zakazanom za nedjelju sa Shearom, odgovarajući samo jednom porukom na Slacku - emotikonom "je.. se". Shear je u dopisu zaposlenicima rekao da ni on nije dobio objašnjenje zašto je Altman otpušten te da će njegov prvi zadatak kao CEO-a biti unajmiti neovisnog istražitelja da "istraži cijeli proces koji je doveo do ove točke".

Izvori su za Bloomberg i The Information otkrili da se iza svega krije spor oko toga razvija li tvrtka umjetnu inteligenciju na siguran način. S jedne su strane bili oni koji smatraju da se tvrtka i njezina tehnologija razvijaju prebrzo. To su tzv. doomersi, uključujući neke članove Uprave OpenAI-ja, koji vjeruju da je Altman nije obraćao dovoljno pozornosti na rizik koji predstavlja AI, od zabrinutosti da će ukinuti radna mjesta do uvjerenja da bi mogao biti prijetnja čovječanstvu. S druge su strane oni, uključujući Altmana, koji nisu htjeli usporiti razvoj, ističući kako AI može poboljšati ljudske živote.

image

Satya Nadella i Sam Altman

Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia/Justin Sullivan/getty Images/profimedia

Pravi razlog zašto je došlo do raskola mogao bi se kriti u novcu. Naime, OpenAI je osnovan kao neprofitna organizacija kojoj primarni cilj nije ostvariti profit, nego stvoriti sigurne i korisne AI alate. No, 2019. je OpenAI stvorio profitni ogranak kako bi mogao prikupiti prijeko potreban kapital za moćne računalne resurse za obradu i analizu velikih skupova podataka. Taj disparitet između interesa investitora i misije neprofitne organizacije doveo je do trenutačnog sukoba kojem se ne nazire skori kraj.

Na kraju krajeva, jedini tko bi mogao izaći kao pobjednik iz cijele ove drame je Microsoft. Drama oko OpenAI-ja ima dva moguća raspleta i Microsoftu će se svidjeti oba. Jedna od mogućnosti je da se Altman pridruži Microsoftu i dođe na čelo novog AI istraživačkog odjela. Druga uključuje ostavku Uprave OpenAI-ja i nastavak OpenAI-ja kao neovisne tvrtke u kojoj će Altman biti CEO. Microsoft je najveći investitor u OpenAI - početkom ove godine uložio je 13 milijardi dolara - i njegovo mišljenje ima određenu težinu. Microsoftov izvršni direktor Satya Nadella izričito je dao do znanja da jedini rasplet s kojim se ne bi mogli složiti jest taj da preostali članovi Upravnog odbora ostanu na svojim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:43