NESTAŠICA OSOBLJA

Potpuni zračni kolaps zbog zbog omikrona i nevremena: U SAD-u otkazano više od 2700 letova

Globalni zračni promet i dalje je jako poremećen zbog omikrona. Tijekom božićnih blagdana u svijetu je otkazano oko 7.500 letova.
 Roberto Schmidt/AFP

Zračni promet u SAD-u u subotu je bio posebno pogođen nestašicom osoblja zbog širenja omikrona, a nepovoljno vrijeme u nekoliko dijelova zemlje dodatno je pogoršalo teško stanje zbog porasta broja slučajeva koronavirusne bolesti izazvane zaraznom varijantom omikron.

Od početka subote u Sjedinjenim je Državama otkazano 2725 letova što je više od polovice od ukupno 4618 otkazanih letova u cijelom svijetu u tom danu, što je oko 10 posto subotnjeg svjetskog zračnog prometa, prema web stranici FlightAware.

Osim toga, u subotu su kasnila još 6072 domaća američka leta, od ukupno 11.136 za taj dan.

Najpogođeniji američki zračni prijevoznik je SkyWest, koji je morao otkazati 23 posto letova, prema toj stranici, a slijedio ga je SouthWest s 13 posto otkazanih.

U Sjedinjenim Američkim Državama, posebno su pogođene zračne luke u Chicagu gdje je otkazano oko polovice letova u dolasku i polasku, zbog otežanih vremenskih uvjeta jer je najavljena snježna oluja.

Za nedjelju je otkazano1497 u Sjedinjenim Državama i 2538 u cijelom svijetu.

Globalni zračni promet i dalje je jako poremećen varijantom koronavirusa omikron.

Mnogi piloti i posada 'ispali su' iz stroja nakon zaraze koronavirusom ili su u izolaciji zbog kontakata s bolesnim osobama, što prisiljava tvrtke, koje nemaju dovoljno osoblja za letove, da ih otkažu.

Tijekom božićnih blagdana u svijetu je otkazano oko 7.500 letova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2022 13:23