DOVELI TRUMPA NA VLAST?

'POTPUNO JE JASNO DA SU RADILI ZA KREMLJ' Progovorila žena koja tvrdi da je vlastitim očima gledala kako Rusi proizvode lažne vijesti za Ameriku

 
 Print screen / Youtube

Prije nekoliko dana Robert Mueller, posebni tužitelj zadužen za istragu umiješanosti Rusa u američke predsjedničke izbore, izvijestio je da je podignuta optužnica protiv 13 ruskih državljana zbog kriminalnih aktivnosti vezanih uz plasiranje dezinformacija u jeku kampanje za američkog predsjednika 2016.

Prema tekstu optužnice, istraga je dovela do otkrića tzv. 'tvornice trolova' u Sankt Peterburgu posebno oformljene kako bi se utjecalo na tijek američkih izbora.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je optužbe da je u sve uključen Kremlj dovodeći u pitanje dokaze te tvrdnje.

No, ruska internetska aktivistkinja Ljudmila Savčuk vidjela je, kaže, tu operaciju svojim očima. 2015. godine krenula je na tajni zadatak i zaposlila se u 'tvornici trolova' u kojoj je pisala lažne vijesti.

'Znala sam da ondje rade ljudi i na engleskom jeziku. Oni su bili bolje plaćeni od nas i njihov je rad bio apsolutno tajan', rekla je Savčuk.

Taj posao sastojao se u objavama koje su ismijavale Hillary Clinton i potencirale tvrdnje koje izazivaju podjele. Kad je Savčuk vidjela te objave na engleskom, odmah je u njima prepoznala rad trolova.

'Uvijek bi koristili istu tehniku', rekla je Savčuk.

Prema optužnici, Jevgenij Prigožin bio je šef u 'tvornici trolova'. Poznat i kao 'Putinov kuhar', prve je ozbiljnije novce zaradio u skupocjenim restoranima. Jednom je čak kuhao i za predsjednika Georgea W. Busha na svečanoj večeri 2002. godine.

Američka optužnica ne povezuje direktno 'tvornicu trolova' i Kremlj, ali je poznato da je Prigožin zaradio milijune preko ugovora s ruskom vladom.

'Nema nikakve sumnje da je 'tvornica trolova' postojala i radila za Kremlj. No, u Rusiji je vrlo opasno iznositi ovakve tvrdnje', rekla je Savčuk.

Posljednji dokazi govore u prilog tome da su se američke operacije 'tvornice trolova' u posljednje vrijeme smanjile, no američka obavještajna služba upozorava da je možda u pripremi novi napad koji bi za cilj imao predizbore ove jeseni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:59