KRITIČNA ZONA

Potres jačine 5.7 stupnjeva pogodio osjetljivo područje Kalifornije

 AFP

SAN DIEGO - Prodručje kalifornijsko-meksičke granice sinoć je prema lokalnom vremenu pogodio potres jačine 5.7 stupnjeva Richterove ljestvice, a najviše se osjetio između San Diega te sjevernijeg Los Angelesa.

Epicentar potresa koji se dogodio oko 5,26 sati prema CET-u nalazio se osam kilometara jugoistočno od mjesta Ocotillo u okrugu Imperial, oko 137 kilometara istočno od San Diega. Nakon prvotnog udara uslijedilo je i desetak kasnijih podrhtavanja tla.

Za sada nikakve informaciji o značajnijoj šteti nisu zabilježene.

Potres je uslijedio nakon gotovo smrtonosnog podrhtavanja jačine 7.2 'Richtera' koje je područje Kalifornije zahvatilo na uskršnju nedjelju. Seizmolog Egill Hauksson, s Kalifornijskog instituta za tehnologiju u Pasadeni, ističe kako je epicentar današnjeg potresa bio u istoj 'zoni' kao i onaj u travnju.

Od tada je zabilježeno par tisuća zakašnjelih udara, a samo danas ih je bilo više od 45. Najjači imao 4.5 stupnjeva Richtera.

- Jačina današnjeg potresa može razbiti prozore, baciti predmete s polica, stvoriti male pukotine na zidu, no ne očekujemo ništa više - objašnjava Hauksson.

Zbog neočekivanog podrhtavanja tla na nekoliko je trenutaka zaustavljena baseball utakmica Toronto Blue Jaysa i San Diego Padresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:51