SNAŽNO PODRHTAVANJE

Potres magnitude 7.5 uzdrmao sjeverni Peru, srušen toranj stare crkve, nema izvješća o ljudskim žrtvama

Potresi su česti u Peruu, koji spada u Pacifički vatreni prsten gdje se odvija 85 posto seizmičke aktivnosti planeta

Potres /Ilustracija

 Pluto/alamy/alamy/profimedia

Američki geološki zavod kaže da je jak potres preliminarne magnitude 7.5 pogodio sjeverni Peru. Potres se dogodio u nedjelju u 5:52 po lokalnom vremenu (10:52 GMT). Iako je bio iznimno jak, bio je relativno dubok - hipocentar je bio na procijenjenoj dubini od 112 kilometara - što obično smanjuje štetu i žrtve, piše Associated Press.

Epicentar je bio 42 kilometra sjeverozapadno od obalnog grada Barranca. Toranj od 14 metara u zaštićenoj crkvi staroj četiri stoljeća srušio se nedugo nakon potresa, javljaju lokalni mediji pozivajući se na iskaze svjedoka. Snimke i fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju povijesni toranj, dio kompleksa iz 16. stoljeća koji se smatrao najstarijom katoličkom bogomoljom u regiji Amazonas, sveden na hrpu kamenja.

Objave na društvenim mrežama također su pokazale štetu na drugim mjestima, uključujući crkvu u južnom Ekvadoru. Nacionalna policija objavila je fotografije odrona kamenja na cesti uslijed potresa. Potres se osjetio i u Kolumbiji.

Nacionalni institut za civilnu obranu Ministarstva obrane u Peruu nije odmah izvijestio o ozljedama u potresu. Potresi su česti u Peruu, koji spada u Pacifički vatreni prsten gdje se odvija 85 posto seizmičke aktivnosti planeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:12