OČEKIVANJE TSUNAMIJA

Potres od 6,6 stupnjeva pogodio podmorje Japana

Epicentar potresa bio je 16,5 km ispod morskog dna južno od Okinawe. Nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti
 AP

TAIPEI - Snažan potres jačine najmanje 6,3 stupnjeva Richterove ljestvice pogodio je u nedjelju rano ujutro podmorje između Tajvana i Japana. Trenutno nema nikakvih informacija o žrtvama i materijalnoj šteti.

Pacifički centar za upozoravanje na tsunamije , smješten na Havajima, te tajvanska seizmološka služba nisu izdali upozorenje o mogućem udarnom valu, no japanska je meteorološka agencija podigla stupanj pripravnosti.

Podrhtavanje tla počelo je oko 15,10 sati po lokalnome vremenu (7,10 sati po našem), a procjenjuje se kako je potres bio jačine između 6,3 i 6,6 stupnjeva. Epicentar se nalazio u japanskom teritoriju, 16,5 kilometara ispod morske površine, 225 kilometara jugoistočno od Tajvana te 110 kilometara južno od otoka Miyako Jima .

Iako javne službe nisu upozorile na opasnost od tsunamija, ljudi su zamoljeni da jave bilo kakvu snažniju promjenu razine mora. Očekuje se kako će udarni val biti tek pola metra visok.

Podsjetimo, oko 20 posto najsnažniji potresa na svijetu pogađa Japan, koji poput Tajvana, leži na spoju dviju tektonskih ploča.

U potresu koji je 13. siječnja pogodio Haiti poginulo je više od 200 tisuća ljudi, a tri milijuna Haićana ostalo je bez krova nad glavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:51