ODLAZI WILLIAM HAGUE

POTRES U BRITANSKOJ VLADI Cameron izveo veliku rekonstrukciju, riješio se i šefa diplomacije

 AFP

LONDON - U dramatičnoj rekonstrukciji britanske vlade, među nekolicinom ministara koji napuštaju svoju dužnost našao se i jedan od ključnih ljudi premijera Davida Camerona, njegov šef diplomacije William Hague. Da se povlači s ministarske pozicije, objavljeno je u ponedjeljak navečer, nekoliko sati nakon što su o tome počele kolati glasine.

Hague će, doduše, ostati u kabinetu kao osoba zadužena za koordinaciju između vlade i britanskog parlamenta, što nije nimalo nevažan položaj, ali ponajviše se svodi na rad u samom donjem domu parlamenta. Istovremeno je najavio da nakon isteka ovog mandata više nema namjeru biti kandidat na izborima.

'William Hague je bio jedna od zvijezdi vodilja Konzervativne stranke u svojoj generaciji, vodio je stranku i služio u dvjema vladama. Ne samo da je bio prvorazredni ministar vanjskih poslova, nego je bio i moj blizak suradnik, mudar savjetnik i odličan prijatelj', naveo je David Cameron u priopćenju kojim je potvrdio Hagueovu smjenu.

Sam Hague je u svom priopćenju rekao da je oduševljen što će u narednom periodu moći raditi u sklopu kampanje svoje stranke za nadolazeće parlamentarne izbore, nakon kojih se namjerava posvetiti pisanju.

Za novog šefa diplomacije navodno će biti imenovan dosadašnji ministar obrane Philip Hammond, koji je svojedobno rekao da pod trenutnim uvjetima na eventualnom referendumu nikako ne bi podržao ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji.

BBC javlja da Cameronov kabinet napušta još najmanje šest članova, uključujući i veterana torijevaca Kena Clarkea, koji je posljednjih nekoliko godina bio ministar pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:38