REAGIRAO I PEKING

Potres u najelitnijoj grani američke vojske: Marinci Jinchao Wei i Wenheng Zhao Kinezima odavali vojne tajne!

Ako ih sud proglasi krivima, Weiju prijeti kazna zatvora od 20 godina do doživotne, dok bi Zhao mogao dobiti kaznu od 20 godina

Američki marinci

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Dva pripadnika američke mornarice stacionirana u Kaliforniji uhićena su pod optužbom da su Kini davali osjetljive vojne podatke. Američki državljanin Jinchao Wei (22) optužen je za urotu radi slanja vojnih informacija kineskom agentu. Podoficir Wenheng Zhao (26) uhićen je pod optužbom da je primao novac za osjetljive fotografije i videozapise. Nije jasno jesu li obojica bila povezana s istim kineskim špijunom.

Marinci su uhićeni u srijedu u Kaliforniji. Jinchao Wei uhićen je na putu prema pomorskoj bazi San Diego, gdje radi.

Tužitelji su na konferenciji za novinare u San Diegu u četvrtak objavili da su vojnici uhićeni i za što ih se tereti, prenosi BBC. Za Weija su rekli da je kao pomoćnik strojara na amfibijskom jurišnom brodu USS Essex imao pristup osjetljivim informacijama o brodu. Kineski agent obratio mu se u veljači 2022. godine, u vrijeme dok je Wei prolazio kroz proces dobivanja američkog državljanina.

Agent je platio Weiju tisuće dolara za fotografije, videosnimke, tehničke priručnike i nacrte broda, navodi se u optužnici. Marinac je agentu također dao podatke o američkim marincima koji su bili na pomorskoj obuci. Kina je dosad poricala da ima bilo kakve informacije o navodnoj špijunskoj aktivnosti svojih državljana u tom slučaju.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, rekao je da su američka vlada i mediji često prenaglašavali slučajeve "špijunaže" povezane s Kinom. "Kina se čvrsto protivi neutemeljenom klevetanju i blaćenju od SAD-a", rekao je kineski glasnogovornik, kako prenosi Wall Street Journal.

Drugi uhićeni Wenheng Zhao, koji se također zove Thomas Zhao, radio je u pomorskoj bazi Ventura County kod Los Angelesa. Kineski agent navodno mu se obratio 2021., predstavljajući se kao istraživač koji traži informacije radi odlučivanja o ulaganju. Agent je Zhaou platio gotovo 15.000 dolara za fotografije i videosnimke s dijagramima i nacrtima za radarski sustav stacioniran u američkoj vojnoj bazi na Okinawi u Japanu, objavili su tužitelji u četvrtak.

Ako ga sud proglasi krivim, Weiju prijeti kazna zatvora od 20 godina do doživotne, dok bi Zhao mogao dobiti maksimalnu kaznu od 20 godina.

Odnose Kine i SAD-a dodatno je pogoršao kineski špijunski balon otkriven ranije ove godine iznad Sjedinjenih Država, iako su američke vlasti kasnije objavile da nije prikupio nikakve osjetljive informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:26