SADA JE I SLUŽBENO

Potres u Ukrajini: Zelenski smijenio Zalužnog, poznat je i njegov nasljednik!

Izjava dolazi nakon dana špekulacija potaknutih izvješćima medija da će Zelenski smijeniti Zalužnog

Zelenski i Žaluzni

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se još u petak s vrhovnim ukrajinskim generalom i rekao mu da je vrijeme da netko novi vodi vojsku.

U današnjoj objavi na X-u, Zelenski je rekao da zahvaljuje generalu Valeriju Zalužnom na njegove dvije godine službe i razgovarao o mogućim zamjenama za čelnu vojnu poziciju. ‘Sada je vrijeme za takvu obnovu‘, rekao je Zelenski, a prenosi AP.

Izjava dolazi nakon dana špekulacija potaknutih izvješćima ukrajinskih medija da će Zelenski smijeniti Zalužnog, što bi bio potez koji bi predstavljao najozbiljniji potres u vrhu vojske od ruske invazije.

Novi šef ukrajinske vojske postat će general Oleksandr Sirski.

Ovaj potez uslijedio je nakon dugotrajnih nagađanja o razdoru između predsjednika i popularnog generala Zalužnog, koji je vodio ukrajinske ratne napore od veljače 2022. i kojeg mnogi Ukrajinci smatraju nacionalnim junakom.

U vlastitoj izjavi, Zalužni je rekao da je imao "važan i ozbiljan razgovor" sa Zelenskim i da je donesena odluka da se promijeni taktika i strategija na bojnom polju.

"Zadaće 2022. razlikuju se od zadaća 2024. Stoga se svi moraju promijeniti i prilagoditi novim stvarnostima. I pobijediti zajedno", stoji u njegovoj izjavi.

Njihove su izjave objavljene jedna za drugom, s nekoliko trenutaka razlike, sugerirajući da su dvije najistaknutije ratne figure u Ukrajini koordinirale izjave kako bi pokazale jedinstvo.

Ova promjena u vojnom vrhu dolazi u teškom trenutku za Ukrajinu na bojišnici jer se vojnici suočavaju s akutnom nestašicom streljiva.

Ministar obrane Rustem Umerov izjavio je da je "iskreno zahvalan Valeriju Fedoroviču za sva njegova postignuća i pobjede".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:51