BEZ KOMPROMISA

Potres u ukrajinskoj vojsci i to u najgorem mogućem trenutku: Zelenski naredio Željeznom generalu da izvrši zapovijed!

Otpušteni dužnosnici bit će zamijenjeni vojnicima koji su bili na prvim crtama ili koji su ozlijeđeni u borbi

Volodimir Zelenski 

 Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/ukraine Presi/zuma Press/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je otpustio sve regionalne šefove vojne regrutacije zbog izvješća o korupciji, piše Politico.

Otpušteni dužnosnici bit će zamijenjeni vojnicima koji su bili na prvim crtama ili koji su ozlijeđeni u borbi, jer im se "može povjeriti ovaj sustav novačenja", rekao je Zelenski.

- Ovim sustavom trebaju upravljati ljudi koji točno znaju što je rat i zašto cinizam i podmićivanje u vrijeme rata predstavljaju veleizdaju, dodao je ukrajinski predsjednik u trenutku kad se Ukrajina ukopava u borbi protiv ruske ofenzive na sjeveroistoku, dok također pokušava povratiti teritorij koji su zarobile invazijske snage Moskve na jugu i istoku zemlje.

Ukrajinski predsjednik održao je sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost i obranu kako bi razgovarali o optužbama za korupciju u koje su umiješani vojni dužnosnici. Protiv šefova odjela za regrutaciju već se vodi 112 kaznenih postupaka, kazao je.

Zelenski je rekao da su mnogi dužnosnici u više odjela i ukrajinskih regija bili uključeni u nezakonite aktivnosti, uključujući nezakonito bogaćenje. - Neki su uzimali gotovinu, neki kriptovalute. To je jedina razlika, rekao je. - Cinizam je posvuda isti.

Zelenski je rekao da će ukrajinski vrhovni general Valerij Zalužni provesti potrebne poteze, a Služba sigurnosti Ukrajine provjerit će sve kandidate.

Ukrajinu su u siječnju potresla dva velika korupcijska skandala usredotočena na državnu nabavu vojnih catering usluga i električnih generatora. Umjesto da pomete sumnjive dogovore pod tepih, Zelenski je pokrenuo veliku akciju razotkrivanja, u pokušaju da pokaže saveznicima u SAD-u i EU-u da Ukrajina pravi raskid s prošlošću.

Zelenski je u lipnju naredio Zalužniju da otpusti voditelja regrutnog centra u Odesi, nakon što je Ukrajinska pravda otkrila da posjeduje nekretnine vrijedne milijune dolara u Španjolskoj. Zelenski je također naredio osnivanje povjerenstva koje će surađivati ​​s policijom i Nacionalnom agencijom za sprječavanje korupcije kako bi provjerili sve vojne povjerenike u Ukrajini.

Zapadni saveznici Kijeva ulili su milijarde dolara u vojnu potporu Ukrajini otkako je Vladimir Putin pokrenuo svoju invaziju u veljači 2022., piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:30