DRAMA

POTRES U VRHU FACEBOOKA Ogorčeni šef sigurnosti informacija napušta kompaniju nakon što su ga izolirali jer je htio internu istragu o 'fake newsu'

Alex Stamos
 / REUTERS

Šef sigurnosti informacija u Facebooku Alex Stamos navodno je najavio odlazak iz ove firme i to zbog neslaganja s politikom njezina samog vrha prema rješavanju problema širenja dezinformacija na ovoj društvenoj mreži, javlja New York Times.

Stamos je bio snažan zagovornik pokretanja interne istrage i razotkrivanja aktivnosti koje su provodili Rusi nastojeći utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u, no kako tvrde izvori iz Facebooka, redovito je nailazio na negativne reakcije i konsternaciju najvišeg menadžmenta, uključujući i Sharyl Sandberg, najbliže suradnice Marka Zuckerberga i glavne operativne direktorice u kompaniji.

Njega su još u prosincu prošle godine de-facto smijenili, odnosno sva njegova dnevna zaduženja prebačena su na drugi odjel, a on je u svojem odjelu, koji je dotad brojao oko 120 ljudi, ostao s njih samo troje. Stamos je nakon toga rekao da napušta kompaniju, ali su ga šefovi nagovorili da ostane barem do kolovoza kako bi sve pripremio za nekoga tko će doći na njegovo mjesto i kako nagli odlazak ne bi imao negativan odjek u javnosti.

Stamos je prva ovako visoko pozicionirana osoba u Facebooku koja napušta kompaniju otkad je u fokus javnosti došao problem širenja dezinformacija na mreži i, kako tumači New York Times, njegov odlazak je dokaz visoke napetosti koja je zavladala u vrhuški ove firme.

Facebook se, osim s aktivnostima ruskih hakera, ovih dana suočava sa skandalom oko firme Cambridge Analytica, koja je u izbornoj kampanji pružala konzultantske usluge stožeru Donalda Trumpa, a ispostavilo se da je imala pristup osobnim podacima čak 50 milijuna korisnika Facebooka, bez da su ti korisnici dali odobrenje za njihovu uporabu. Ti podaci su korišteni kako bi se utjecalo na politička gledišta korisnika za koje bi se utvrdilo da su neodlučni u pogledu koga žele za predsjednika SAD-a.

Facebook još nije komentirao odlazak Stamosa, a sam Mark Zuckerberg već dva dana nije rekao ni riječi o najnovijim skandalima koji potresaju kompaniju, čija je dionica u ponedjeljak na njujorškoj burzi potonula za gotovo 7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:24